„Ez csak szemfényvesztés és sárdobálás”

A több mint 130 felvidéki civil szervezetet tömörítő Szlovákiai Magyarok Kerekasztala közvetítői szerepben szeretné tárgyalóasztalhoz ültetni az Magyar Közösség Pártja (MKP) és a Most-Híd párt egymással viszálykodó vezetőit.

A Most-Híd országos tanácsának ülésén a szlovákiai jobboldali mozgalmak közötti együttműködést szorgalmazták, hogy a jövő márciusi parlamenti választásokon kellő alternatívát tudjanak felmutatni Robert Fico populista és pazarló kormányával szemben. Bugár Béla lapunknak nyilatkozva kifejtette: a szlovák kereszténydemokratákkal és a tavaly alakult Háló (Siet) párttal kívánnak politikai szövetségre lépni, az MKP-vel viszont nem óhajtanak semmiféle együttműködésről egyeztetni.

 

Bugár Béla (balra) és Berényi József Révkomáromban
Bugár Béla (balra) és Berényi József Révkomáromban
Kovács Attila / MTI

– Egyre több polgár szorgalmazza a jobboldali pártok összefogását, mert a saját bőrükön érzik a kényelmes parlamenti többséggel rendelkező, Fico vezette Smer–SD korrupciós ügyekkel terhelt, a saját mecénásait támogató, az ország gazdasági stagnálásához vezető kormányzását – szögezte le a pártelnök. Arra a kérdésünkre, miért nem tárgyalnak az ugyancsak jobboldali értékrendet képviselő MKP vezetőivel, Bugár így válaszolt: – A kétszínű magatartást és a kétkulacsos politizálást zsákutcának tartom. A tavalyi helyhatósági választásokon Révkomáromban választási szövetséget kötöttek a Híd és az MKP helyi képviselői. A közös polgármesterjelöltre viszont főleg a mi választópolgáraink voksoltak, a partnerünk hívei a függetlenként induló személyt támogatták. Ráadásul az MKP révkomáromi szervezetét nem sokkal később feloszlatta a párt országos tanácsa, mert az indítványozó szerint árulókkal szövetkeztek. Ezek után vajon hihetjük-e, hogy az MKP vezetőinek a szándékai őszinték? Amit nyilatkozgatnak, az csak szemfényvesztés, további sárdobálás – tette hozzá a pártelnök.

Megkeresésünkre az MKP-t vezető Berényi József sajnálatát fejezte ki, hogy a Most-Híd még tárgyalni sem hajlandó velük. – Ezzel a döntéssel elvetették a lehetőséget, hogy a magyar közösségben meglévő politikai erőt egységesíthessük. Kénytelenek vagyunk tudomásul venni a kialakult helyzetet, és ennek a tudatában készülünk a következő évi parlamenti választásra. Célunk, hogy a legszélesebb rétegek számára megbízható és hiteles jelöltlistát állítsunk. Így szeretnénk elérni, hogy Szlovákia képviselőházába újra kerüljön be önálló magyar párt, miként ez Romániában vagy Szerbiában már valóra vált – tájékoztatta lapunkat. Tokár Géza, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának szóvivője megkeresésünkre azt mondta: – Meggyőződésünk szerint az egységes és erőteljes szlovákiai magyar érdekérvényesítésről felelőtlenség lenne lemondani. Ezért a szervezetünk arra készül, hogy felkéri a két párt vezetőit: kezdjenek érdemi párbeszédet egy választási szövetség feltételeiről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.