Ez a teendő háború esetén

Háborús helyzetre felkészítő és arra vonatkozóan tanácsokkal szolgáló kézikönyvet ad ki polgárainak a litván kormány az ukrán válság okozta feszültségek miatt.
"Őrizze meg józanságát, ne pánikoljon és gondolkodjon tisztán. Az ablaka alatti fegyverropogás még nem a világ vége" - egyebek mellett ezek az intelmek szerepelnek a védelmi minisztérium által kiadott kézikönyvben, amelyet a jövő héten juttatnak majd el litvániai könyvtárakba és a hadsereg rendezvényein is terjeszteni fognak.

A kézikönyv tanácsa szerint külföldi megszállás esetén a litvánoknak tüntetéseket és sztrájkokat kell szervezniük vagy "legalábbis rosszabbul kell végezniük a munkájukat, mint általában". Ha lerohannák az országot, a lakosságot a Twitteren és Facebookon való szervezkedésre, illetve az ellenséggel szembeni kibertámadásokra buzdítja a dokumentum - írja a Híradó.

"Grúzia és Ukrajna példája, amelyek elvesztették területük egy részét, azt tanúsítja, hogy nálunk sem zárhatunk ki hasonló helyzetet, és fel kell készülnünk rá. Amikor Oroszország megindította ukrajnai agresszióját, a litvánok megértették, hogy szomszédságunk nem baráti" - mondta Juozas Olekas védelmi miniszter a kiadvánnyal kapcsolatban a Reuters hírügynökségnek.

A litván kormány azt is fontolóra vette, hogy kötelezővé teszi a légópincék építését minden jövőben felhúzandó ingatlanban. Litvániában csütörtökön három hónapra leállították a Ren TV orosz kereskedelmi televízió balti országoknak sugárzott adását azzal az indokkal, hogy Ukrajnáról és más országokról valótlan információkat terjeszt.

A számottevő orosz kisebbséggel rendelkező balti térségben biztonsági aggodalmakat keltett, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök az ukrán válság kapcsán azzal érvelt, Moszkvának külföldön is fel kell lépnie az oroszok védelmében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.