Exnáci lett Bokros frakcióvezetője

Három héttel létrehozása után már el is hagyta az első képviselő az Európai Parlament új frakcióját, az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) csoportját. Edward McMillan-Scott döntésével az ellen tiltakozott, hogy a frakcióvezetővé választott Tomasz Kaminski egy karlendítésről, antiszemita és homofób nézetek terjesztéséről ismert lengyel párt tagja volt.

Három héttel létrehozása után már el is hagyta az első képviselő az  Európai Parlament új frakcióját, az Európai Konzervatívok és  Reformisták (ECR) csoportját.
Edward McMillan-Scott döntésével az ellen tiltakozott, hogy Michael Tomasz Kaminskit, a  Jog és Igazságosság (PiS) nevű lengyel jobboldali párt listavezetőjét  választották meg a frakció vezetőjének.

Kaminski több éven keresztül tagja volt a Lengyelország Nemzeti  Újjászületése (NOP) nevű nemzeti radikális és nacionalista politikai  pártnak, amely náci üdvözlést használ, antiszemita, homofób és  nacionalista nézeteket terjeszt – mondta szerdán tartott strasbourgi sajtóértekezletén a brit képviselő, aki teljességgel  elfogadhatatlan személyiségnek nevezte a lengyel politikust.

McMillan-Scott közölte, hogy a független képviselők sorait  gyarapítja mindaddig, amíg Kaminski vezeti az ECR-t. Leszögezte,  hogy cselekedetei és szavai alapján a lengyel képviselő alkalmatlan  úgy frakcióvezetőnek, mint EP-alelnöknek.

Az ECR ugyanis hivatalosan Kaminskit jelölte az Európai  Parlament egyik alelnökének, ám McMillan-Scott jelöltette magát  Kaminskival szemben, és a kedd esti szavazáson a brit politikus lett  a befutó. Kárpótlásul az ECR megválasztotta frakcióvezetőnek  Kaminskit - mondta el James Holten, a brit konzervatívok által  delegált EP-képviselők szóvivője, hozzátéve, hogy McMillan-Scottot  kizárták a frakcióból és a Brit Konzervatív Pártból is.

McMillan-Scott nem tulajdonított nagy jelentőséget kizárásának,  mondván, hogy még az egész nyár rendelkezésre áll mindennek  tisztázására. Kaminski még nem nyilatkozott, szerda este utolérhetetlennek  bizonyult.

Az Európai Konzervatívok és Reformisták csoportját a brit  Konzervatív Párt hívta életre, eddig 55 tagja volt, amivel a  negyedik legnagyobb politikai erőt jelenti az Európai Parlamentben.  Az euroszkeptikus frakcióban a toryk 26, a PiS 15, a cseh Polgári  Demokrata Párt pedig 9 képviselővel van jelen, míg Belgiumot,  Finnországot, Lettországot, Hollandiát és – Bokros Lajos (MDF) személyében – Magyarországot egy-egy politikus képviseli.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.