Kárpátalja szembefordult Janukoviccsal

Ungváron elfoglalták a közigazgatási hivatalt, a rendőrség nem lépett közbe. Előzőleg hűséget fogadott a népnek a rendőri állomány.

Nyugat-Ukrajna más városaihoz, így Lvivhez (Lemberg), Luckhoz vagy Ternopilhez hasonlóan Ungváron is elfoglalták a kormányellenes tüntetők a közigazgatási hivatalt, a regionális adminisztráció épületét. Áttörték az ajtókat, a barikádokat, a rendőrség nem tudta, de nem is nagyon akarta őket megállítani – jelentette az Euronews. A nyugati, jellemzően ukránul beszélő országrészben erősebbek az ellenérzések Viktor Janukovics elnök rendszerével szemben. 

Kárpátalján a megyei rendőrség állománya hűséget fogadott a népnek február 20-án
A rendőrség Berkut különleges egységének egyik tagja az igazolványát mutatja a Kárpátaljai megyei közigazgatási hivatal előtti téren, ahol a megyei rendőrség állománya hűséget fogadott a népnek 2014. február 20-án. MTI Fotó: Nemes János

Kárpátalján a helyi törvényhozás el is fordult az elnöktől: határozatban mondta ki, hogy nem ismeri el Janukovicsot. Az UNIAN ukrán hírügynökség közlése szerint a szöveg úgy hangzik, hogy Kárpátalja szabadnak nyilvánítja magát az elnök hatalmától.

A mintegy százezres kárpátaljai magyarság egyik vezető lapja, a Kárpáti Igaz Szó online nyitóoldalán Elesett a megyeháza címmel tudósított: „Csak megtévesztésnek, afféle vihar előtti csendnek bizonyult az ellenzékiek keddi visszavonulása az ungvári Népi térről”. Az oldal azonban nemigen frissült csütörtökön.

Mint az MTI csütörtökön jelentette, több ezren tüntettek délelőtt Ungváron a Kárpátalja megyei közigazgatási hivatal előtti téren, miközben az épületben az Ukrajnában kialakult helyzettel foglalkozó tanácskozást tartottak a megyei és járási tanácsok (közgyűlések) képviselői és települések polgármesterei.  A fórum résztvevői felszólították a találkozón részt vevő Vaszil Varcaba tábornokot, a megyei rendőrség parancsnokát, hogy az irányítása alá tartozó testülettel együtt fogadjon hűséget a népnek, és jelentse ki, hogy sem ő, sem a beosztottjai nem hajtanak végre semmilyen bűnös parancsot. Ezután a tábornok a tüntetőkkel teli térre vezényelte a megyei rendőrség közelben lévő székházából a tiszti és legénységi állományt, közte a belügyi csapatok és a Berkut különleges egység tagjait, akik a tömeg előtt felsorakozva hűséget fogadtak a népnek. Ez elvileg exlex állapotot jelent, esetleg biztosítja, hogy ne szabaduljon el az erőszak.

Az ungvári székhelyű kárpátaljai régiót, amely az ukrán nacionalizmus egyik fellegvára is, mintegy 1,2 millió ember lakja. Közülük 150 ezer a magyar ajkú. Gajdos István személyében képviselőjük is van a verhovna radában, a kijevi parlamentben. Igaz, ő épp Janukovics-párti, de csak volt: az UNIAN jelentése szerint Gajdos négy (nem magyar) társával együtt bejelentette kilépését a Régiók Pártjából. A kárpátaljai magyar szervezetek politikailag megosztottak.

A határ magyar oldalán Orbán Viktor kormányfő is szemlét tartott csütörtökön, jelentette a távirati iroda. Még a visegrádi négyek januári megállapodását követően Magyarország operatív törzzsel készül az ukrajnai fejlemények esetleges kezelésére. 

Tiszti becsületszó: Nem lövünk!

A tüntetők az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) megyei kirendeltségének központja elé vonultak, követelve, hogy a szolgálat tagjai is nyilvánítsák ki a nép melletti elkötelezettségüket, és ítéljék el Viktor Janukovics ukrán elnök "bűnös cselekedeteit". A tüntetők előtt megjelent az SZBU Kárpátalja megyei vezetője, s arról biztosította a tiltakozókat, hogy az általa irányított testület a nép mellett áll, és nem fog végrehajtani semmilyen törvényellenes parancsot.

Előzőleg, még szerdán Varcaba tiszti becsületszavát adta a kormányellenes tüntetőknek, hogy a belügyi erők nem alkalmaznak erőszakot. A főkapitány egyúttal kijelentette, hogy a 60 kárpátaljai rohamrendőr közül 59 jelenleg is az állomáshelyén tartózkodik, s azt nem is fogja elhagyni. Közölte, hogy egyetlen rendőrt sem enged Kijevbe vezényelni Kárpátaljáról.

A tüntetők azzal kapcsolatos kérdésére, hogy miért küldtek kedden Kárpátaljáról Kijevbe egy mikrobusznyi közlekedési rendőrt, Varcaba közölte: a biztosok új járőrautókért mentek a fővárosba.

Ukrán hírportálok jelentései szerint a kárpátaljai közlekedési rendőröket Kijevbe szállító kisbuszt röviddel éjfél után Rivne város határában kormányellenes tüntetők tartóztatták fel. A jármű utasai és az aktivisták között dulakodás kezdődött, amelynek során két rendőr komolyabb arcsérüléseket szenvedett, őket kórházba szállították. A tüntetők elvették a közlekedésrendészek egyenruháit, iratait és szolgálati fegyvereit, majd kiszúrták buszuk gumiabroncsait. Az eset után a rendőröket visszarendelték Kárpátaljára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.