Vádlottak padján az exkormányfő

Izlandon ma kezdődik Geir Haarde pere. A politikust azzal vádolják, hogy nem tett meg mindent a 2008-as gazdasági összeomlás elkerülése érdekében.

Politikai boszorkányüldözés – állítja Geir Haarde volt izlandi miniszterelnök arról a perről, amelynek keretében ma lép az ország története során először miatta összehívott törvényszék, a Landsdómur elé Reykjavíkban. A fő vádpont Haarde ellen az, hogy nem tett meg mindent a gazdasági összeomlás elkerüléséért, és 2008 őszére hagyta csődbe menni Izland vezető kereskedelmi bankját és még két másik jelentős pénzintézetet, amivel a korona mélyrepülésbe, az infláció szárnyalásba kezdett, a munkanélküliség pedig soha nem látott méreteket kezdett ölteni. Az akkori kormányfő és kabinetje távozni kényszerült az emiatt kezdődött tüntetéssorozat nyomán.

Bár sokak szerint a helyzet csak azért fajult idáig, mert Izlandra is begyűrűzött a világgazdasági válság, egy parlamenti megbízásból készült jelentés azt állapította meg, hogy a felelősség igenis Haarde és kormánya vállát terheli, mondván, hiányzott belőlük a kellő határozottság, hogy a megfelelő eszközökkel kordában tartsák a válságot.

A döntést Haarde törvény elé állításáról az izlandi parlament hozta meg. Megfigyelők szerint ez még az exkormányfő javára szolgálhat, hiszen a szigetország egyik nagy törvénykezési hibájára irányítja rá a figyelmet: az 1905-ben alapított Landsdómurban ugyanis nem ügyészek, hanem politikusok képviselik a vádat.

Az ártatlanságát hangoztató Haarde a maga részéről a bankokra hárítja a felelősséget a gazdasági összeomlásért; azt állítja, lelkiismerete tiszta, hiszen kormányfőként vezérlő csillaga mindig is a népérdek volt. Szerinte ő és kabinetje mindent megpróbált, hogy Izlandot elkerülje a válság. Ami a pert illeti, ráadásul nem csak rendkívül jónak mondott jogi stábjában bízhat, hanem abban a rokonszenvben is, amellyel a közvélemény kezdi figyelni a perét. Ártatlannak vallva magát Haarde – aki szerint a per egy abszurd színjáték – a törvényszéket minden vádpont ejtésére kérte fel. Pártja, a Függetlenség Párt ez utóbbit már a múlt héten el akarta érni, ám a parlament elutasította az indítványt, és zöld jelzést adott a ma kezdődő per előtt.

Robert Wade, a London School of Economics politikai gazdaságtan professzora a Guardiannek azt mondta az ügyről, hogy Haarde ugyan sokak rokonszenvével bír, mint olyasvalaki, akit egyedüliként állítanak pellengérre egy ilyen fajsúlyú ügyben, de ha választani kell, akkor inkább legyen egy ilyen per, mint hogy felelősségre vonás nélkül múljon el az ügy. „Világos, hogy minisztériumi szintű mulasztás történt” – állítja Wade, bár azt ő sem hiszi, hogy Haarde ellen megállják a helyüket a vádak.

A felette ítélkező Landsdómur egyébként tizenöt bíróból áll: közülük öten alkotmánybírók, nyolcukat a parlament választotta ki a feladatra, de ott van soraikban egy alkotmányjogász és a reykjavíki kerületi bíróság elnöke is.

Geir Haarde izlandi miniszterelnök
Geir Haarde izlandi miniszterelnök
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.