Évtizedes barátja árulta el a kormányzót

Van bizonyíték, amely alátámasztja, hogy maga Chris Christie kormányzó is tudott a kisstílű politikai bosszúból elrendelt tavalyi New Jersey-i útsávlezárásokról – állítja az a levél, amelyet az ügy egyik kulcsszereplőjének, David Wildsteinnek ügyvédje hozott nyilvánosságra az Egyesült Államokban.

A botrány január elején tört ki, amikor kiderült, hogy Christie munkatársai tavaly augusztusban kisstílú politikai bosszúból zárattak le több sávot is egy olyan úton, amely a New Jersey-t Manhattannel összekötő George Washington hídra vezet. A George Washington az egész Egyesült Államok egyik legforgalmasabb hídja. A négy napon át tartó, hatalmas fennakadást okozó sávlezárásokat hivatalosan „közlekedési kísérlettel” indokolták, a valódi célpont azonban a híd lábánál fekvő városka, Fort Lee volt, amelynek demokrata polgármestere Mark Sokolich több párttársától eltérően nem támogatta a republikánus Christie-t a végül a újraválasztásához vezető tavalyi kampány során.

Wildstein a kikötői hatóság akkori igazgatójaként felelt a sávlezárásokért. Erre e–mailben Christie volt kabinetfőnök-helyettese, Bridget Ann Kelly kérte fel. Még a botrány kitörése előtt, decemberben távozott a tisztségéből, Kellyt januárban kirúgták, a kormányzó pedig azt állítja, nem tudta, hogy Fort Lee elleni bosszúról van szó, az egészről csak a sajtóból értesült. Christie-t sokáig a Republikánus Párt következő lehetséges elnökjelöltjeként emlegették.

Wildstein egyébként állítólag a kormányzó egyik közeli barátja, hosszú ideje, a középiskolában osztálytársként eltöltött évek óta ismerik egymást. Ez a kapcsolat most sem az exigazgató levélének, sem annak nem volt akadálya, hogy Christie visszatámadjon. Szombaton először a kormányzó hivatala adott ki közleményt, amely szerint a levél csak a kormányzót igazolja, később pedig a Politico kiszivárogtatott egy e-mailt, amelyet Christie a munkatársainak írt. Ebben a kormányzó megbízhatatlannak nevezi Wildsteint, aki bármire képes, csak hogy mentse a bőrét. Futja egy oldalvágásra tőle a Wildstein levelét először megszellőztető New York Timesnak is: kissé nyakatekert érvelése szerint Christie azért bírálja a lapot, mert kész tényként tálalta az ő érintettségéről szóló bizonyítékok létezését, holott Wildstein levele is csak feltételezi, hogy vannak bizonyítékok erre nézve.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.