Évtizedekig veszélyes lesz a sérült fukusimai atomerőmű

Két éve folyamatosan radioaktív víz szivárog a fukusimai atomerőműből – ismerte el augusztusban a japán kormány, és azonnali intézkedéseket sürgetett.

A tokiói kabinet két évvel a 2011 tavaszán bekövetkezett baleset után, e hét elején először nyilatkozott arról, hogy külföldi szakemberek segítségét is kérik a sérült atomerőmű helyreállításához. Ez egyértelműen azok igazát támasztja alá, akik szerint a helyreállítás csak nemzetközi összefogással lehetséges. A japán ipari és gazdasági miniszter, Motegi Tosimicu a napokban ellátogatott az erőműbe, ahol megígérte: a tokiói kormány sürgős intézkedéseket tesz, hogy a radioaktív víz ne terjedjen tovább.

A kárelhárítási munkálatokat eddig az atomerőmű tulajdonosa, a Tepco áramszolgáltató végezte, de láthatóan kudarcot vallott, hiszen a cég is elismerte, hogy az egyik tartályból – a már eddig ismert szivárgáson túl – 300 tonna radioaktívan szennyezett víz szivárgott el. A kifolyt víz sugárszennyezettsége olyan magas, hogy a közelben tartózkodó ember egy óra alatt akkora sugárdózist kapna, amely ötszörösen meghaladja az atomerőműben dolgozókra vonatkozó egyéves határértéket. A Tepco szerint a víz továbbra is folyik a tartályból. Még 700 tonna maradt a sérült tartályban, a víz átszivattyúzását már megkezdték. A tartály alatti földet megvizsgálják, hogy kiderítsék, hol gyülemlett fel az erősen radioaktív víz – a Tepco nem zárja ki, hogy a talajvízbe vagy onnan a tengerbe szivárgott.

A két évvel ezelőtti nukleáris baleset óta ez a szivárgás a legveszélyesebb eset a megrongálódott atomerőműben. „A szennyezett vizet illetően eddig mindent a Tepcóra bíztunk, de mostantól a kormány veszi kézbe a helyzetet” – idézte a Euronews Motegi Tosimicu minisztert. A kormányzati fellépést az is indokolhatja, hogy a japán hatóságok megint tompítani igyekezték a zavar súlyosságát.

Amint kiderült a szivárgás, először egyes szintű – ez csupán működési rendellenességet jelent – nukleáris eseményről beszéltek. A japán atomipart felügyelő hatóság az elfolyt víz mennyiségét és annak szennyezettségi állapotát figyelembe véve módosította a besorolást, és emelte a rendellenességet a múlt héten hármas fokozatúra, a hétszintű nemzetközi nukleáris eseményskálán. Ez a megengedettnél nagyobb radioaktív kibocsátást jelent.

– Az illetékes japán minisztérium szerint a Tepco vállalat nem járt el kellő körültekintéssel az esemény első értékelése során. A sugárzási adatok ismeretében ezért volt szükség arra, hogy utólag az 1-es besorolást 3-asra módosítsák – értékelte a helyzetet lapunk kérdésére az Országos Atomenergia Hivatal (OAH). A hivatal szerint a hírek ellentmondók azzal kapcsolatban, hogy a kifolyt víznek mekkora volt a radioaktívanyag-tartalma, és ez mekkora lakossági sugárterhelést jelent. Az OAH-tól kapott tájékoztatás szerint a reaktorok leszerelésének befejezéséig bármikor felmerülhetnek újabb problémák, adódhatnak előre nem látható események és helyzetek. Még nem ismert az egyes reaktortartályok állapota, illetve az, hol helyezkedik el az üzemanyag.

Mikor mondhatjuk, hogy minden rendben van? Az OAH szerint talán harminc-negyven év múlva, ha sikeresen befejezték a sérült létesítmények szennyezett romjainak eltakarítását, s az összes radioaktív hulladékot megfelelő radioaktívhulladék-tárolókban helyezték el. Addigra annyira megtisztítják a talajt, az épületeket és a növényzetet az erőmű környeze­tében, hogy a normális életfeltételek is helyreállnak.

 

A japán ipari és gazdasági miniszter, Motegi Tosimicu (középen) és kísérete sugárszennyezett víztartályokat ellenőriz a megrongálódott fukusimai atomerőműnél
A japán ipari és gazdasági miniszter, Motegi Tosimicu (középen) és kísérete sugárszennyezett víztartályokat ellenőriz a megrongálódott fukusimai atomerőműnél Fotó: REUTERS/Tepco
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.