Évfordulós robbantás Mallorcán

Nagy robbanás történt egy csendőrlaktanya előtt csütörtök délután a spanyolországi Mallorca szigetén, Calviában. Az ETA baszk szeparatista szervezet pénteken "ünnepli" megalakulásának 50. évfordulóját.

A merényletben két csendőr életét vesztette - közölte az RNE országos rádió.

A robbanásban többen megsebesültek, az első jelentések szerint némelyikük állapota súlyos - közölték helyi önkormányzati források. A biztonsági szervek gyanúja szerint a Baszk Haza és Szabadság (ETA) szakadár szervezet hajtotta végre a merényletet. A robbanószerkezet egy gépkocsi alatt lépett működésbe. A két halálos áldozat az autóban ült. Az ETA kiemelt célpontjai között szerepelnek a biztonsági szerveknél, így a csendőrségnél dolgozó személyek.

A merényletet egy nyaralókkal zsúfolt településen hajtották végre. A csendőrlaktanyával szemközt egy postahivatal és egy szálloda van, és hét kilométerre a helyszíntől található a Marivent palota, ahol a spanyol királyi család tagjai nyaranta néhány napot eltöltenek. János Károly királyt és feleségét éppen ezen a hétvégén várták a Baleár-szigetekre.

A robbantás hírére a mallorcai rendőr-főkapitányság megtiltotta, hogy a kikötőkből hajók induljanak és a repülőterekről gépek szálljanak fel, nehogy a tettesek el tudjanak menekülni a szigetről. Az utasítás magánkézben lévő luxusjachtokra is vonatkozik.

Nem messze a merénylet helyszínétől hatástalanítottak egy második gépkocsi aljára erősített pokolgépet is - közölte késő délután a spanyol csendőrség. "Egy szolgálati jármű aljára erősített második tapadókorongos pokolgépet is találtunk egy másik laktanyában, a robbanószerkezetet hatástalanítottuk" - közölte a csendőrség szóvivője.

Később a Palma de Mallorca-i repülőteret teljesen lezárták- írja az El País, majd néhány órával később megnyitották. A mallorcai a harmadik legforgalmasabb spanyolországi repülőtér, tavaly majd 23 millió utast szolgált ki.

José Luis Rodríguez Zapatero spanyol kormányfő csütörtök este újságíróknak adott rövid nyilatkozatában a ETA-nak tulajdonította a merényletet.

A detonáció egy nappal azután történt, hogy az ETA baszk szeparatista szervezetnek tulajdonított autórobbantást hajtottak végre az észak-spanyolországi Burgos egy csendőrlaktanyájánál. A merényletnek 65 könnyebb sebesültje volt, köztük hat gyermek és két terhes nő.

A hatóságok nem zárják ki, hogy a robbantások időzítése tudatos volt, mert pénteken lesz az ETA megalapításának 50. évfordulója. 1959. július 31-én, a Franco-diktatúra idején marxista-leninista  elvek befolyása alatt álló nacionalista érzelmű baszk diákok hozták létre a szervezetet.

Az ETA azóta 41 éven át hajtott végre merényleteket annak reményében, hogy azokkal el tudja érni a baszkföldi függetlenséget. Támadásaiban 826 ember vesztette életét, a csütörtöki két áldozatot nem számítva. Az ETA szerepel az Európai Unió és az Egyesült Államok terrorista szervezeteket számon tartó listáján.

A spanyol igazságügyi hatóságok csütörtökön betiltották az ETA bebörtönzött terroristái melletti szolidaritási tüntetést, amelyet a szervezők a hét végére terveztek a baszkföldi Villabona városába.

Vizsgálják a felrobbant gépjárművet és környékét Mallorcán. A detonációban legalább ketten meghaltak
Investigators gesture beside the wreckage of a car in Palmanova, in the Balearic Island of Mallorca, July 30, 2009. At least two people were killed by a car bomb at a Civil Guard barracks on the Spanish island of Mallorca, officials said on Thursday, a day after a similar attack blamed on Basque separatists ETA in northern Spain. REUTERS/Dani Cardona (SPAIN CRIME LAW CONFLICT POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.