Évente huszonötmillió új rákbeteg lesz

A WHO világnapra időzített friss jelentése szerint főleg az alkohol, a dohányzás és az elhízás miatt.

A dohányzás, az ivás és az elhízás a fő oka, hogy húsz év múlva évi 25 millióval nő majd a rákbetegek száma a világon – írta a Rákellenes Küzdelem Világnapjára, február 4-re időzítve kiadott jelentésében az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Az ENSZ egészségügyi szervezete szerint ennek a már 2032-re prognosztizált évi 25 millió új esetnek a fele megelőzhető lenne, hiszen a három kiváltó ok az életstílus kísérőjelensége. A WHO a jelentésben a „riasztó” jelzővel írja le a tendenciát: amíg 2008-ban világszerte 12,7 millió új rákbeteget diagnosztizáltak, ez a szám tavalyelőtt 14,1 millióra nőtt (8,2 millióan haltak meg), két évtizeden belül pedig huszonötre fog. Mindez egyébként aközben történik – hívja fel a figyelmet a jelentés –, hogy már a társadalombiztosítás a fejlett országokban is alig tudja tartani a lépést, a fejlődőek pedig, ahol egyre nő az átlagéletkor, egyszerűen rosszul felkészültek az egészre.

Magyarországon az összes haláleset egynegyedét a daganatos betegségek okozzák. Évente 75 ezer új beteget diagnosztizálnak, és 33 ezren halnak meg. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 34 tagországa közül sehol máshol nem ilyen rossz a helyzet.

A 800 oldalas keddi jelentés bevezetőjében Margaret Chan WHO-igazgató kiemeli, hogy bár a szegény és a fejlődő országokban még gyakori, hogy fertőzések – például gyomorbaktériumok, humán papilloma- és hepatitiszvírusok – miatt alakul ki rák, a fejlett országokban már az alkoholfogyasztás, a dohányzás és az elhízás a vezető ok. Ivással – emlékeztet a jelentés társszerzőjeként Bernard Stewart, az Új-dél-walesi Egyetem professzora – egyébként nem csak májrákot lehet összeszedni, de száj- és gyomorrákot is. Alkoholfogyasztással kialakult rákba 337 400 ember halt bele 2010-ben. Többségük férfi volt.

Ami a dohányzást illeti, Stewart szerint a világ szerencsére már túl van a naivitáson, de a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) felméréséből kiderül, hogy a férfiak körében terjedő daganatos megbetegedések között a tüdőráké az első hely az esetek 16,7 százalékával. A tüdőrák a legnagyobb gyilkos is: a daganatos betegek közel egynegyede, 23,6 százaléka ebbe hal bele. A nők között a mellrák vezet 25,2 százalékkal és az összes haláleset 14,7 százalékával. Az már egy másik IARC-felmérés megkapó adata, hogy az emberek 59 százaléka nem tudja, az elhízás növeli a rák kialakulásának a kockázatát.

A megelőzésben a szakértők a figyelemfelhívásra és a tiltásra helyeznék a hangsúlyt, Stewart szerint legalábbis a hozzáférést az alkoholtartalmú italokhoz ugyanúgy kellene korlátozni, mint a dohánytermékek esetében. Nyers zöldségeket és gyümölcsöket enni nem annyira hatékony megelőzési módszer, mint eddig gondolták. A WHO elismeri, hogy néhányuk jó egy-egy rákfajta ellen, de inkább a diabéteszt és szívbántalmakat lehet megelőzni velük.

Február 4. 2000 óta a Rákellenes Küzdelem Világnapja. Párizsban az első rákellenes világkongresszus résztvevői ezen a napon írták alá a kór elleni világméretű összefogásra felszólító dokumentumot.

Heather Von St. James egy tüdővel él a minnesotai Roseville-ben. A mellrák után a nők között a tüdőrák szedi a legtöbb áldozatot. Minden hetedik rákos nő ebbe hal bele
Heather Von St. James holds a CT scan showing her missing left lung at her home in Roseville, Minnesota, April 27, 2012. Von St. James has survived mesothelioma cancer resulting from childhood exposure to asbestos. Picture taken April 27, 2012. To match Special Report USA-ASBESTOS/LAWSUITS REUTERS/Eric Miller (UNITED STATESLAW - Tags: CRIME LAW HEALTH SOCIETY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.