Évekbe telhet, mire Japán elengedi a császár kezét

Huszonnyolc évi uralkodás után szívesen távozna a trónról Akihito császár. A japán uralkodó azonban az alkotmányos előírások miatt ezt nem teheti meg, sőt, nem is mondhatja ki, hogy mit szeretne, mert az politikai állásfoglalásnak minősülne, ami számára tilos.

 Az újra mindig fogékony Akihito azonban megtalálta a módját, hogy tudassa a szándékát: videoüzenetben fordult a nemzethez, amelyben arról beszélt, hogy idős kora és egészségi állapota egyre inkább akadályozza feladatai ellátásában, márpedig az uralkodói tevékenységeket „nem lehet a végtelenségig csökkenteni".

Fotó: Thomas Peter / Reuters

Decemberben a 82. születésnapján,  Akihito már célzott rá, hogy kezdi érezni a korát. Bár erről nem beszélt, prosztatarákja és szívbetegsége is van. Precedensért ugyanakkor majdnem két évszázadot kell visszamenni a japán történelemben: 1817-ben Kokaku császár lépett le önként.

A császár a szigetországban elterjedt sintó vallás szerint Amateraszu napistennő leszármazottja. Akihito apja, Hirohito még teljhatalmú istencsászárként kezdte uralkodását, ám a világháborús vereséget követően amerikai mintára elfogadott új alkotmány formálissá tette a szerepét. A „civilben" tengerbiológus Akihito aztán sok minden másban is szakított a hagyományokkal – például közrendű nőt vett feleségül, a színfalak mögött támogatta Japán demilitarizálását és az atomfegyverről való lemondást. Ez utóbbiakat illetően a császár nem osztja Abe Sinzo miniszterelnök nézeteit, aki a jövőben ismét nagyobb szerepet szánna a fegyveres erőknek.

A kormányfő most azt ígérte, hogy komolyan megvizsgálják, mit tehetnek a császári aggodalmak enyhítésére. Akihitót legidősebb fia, Naruhito koronaherceg követhetné, ám ehhez előbb módosítani kell a vonatkozó törvényeket, ami akár évekbe is telhet.

A különböző felmérések szerint a lakosság elsöprő többsége, 77-90 százaléka támogatja, hogy az idős uralkodó átadhassa feladatait. Az átmenet formája ugyanakkor még nem világos. Akihito üzenetében gondosan kerülte a „lemondás" szót, kiejtette viszont a „régens" kifejezést. Ez arra utal, hogy Naruhito koronaherceg esetleg már hivatalos trónra lépése előtt átvehetné a császár feladatait.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.