Evakuáltak az amerikaiak Líbiából

A fővárosban, Tripoliban folyó harcok miatt az Egyesült Államok szombaton evakuálta a líbiai nagykövetségét. A diplomatákat az amerikai külügyminisztérium kocsival menekítette ki. A Tunézia felé távozó amerikai konvojra a levegőben hatalmas biztonsági kíséret – vadászgépek melllett egy V-22-es konvertiplánról figyelő kommandó – vigyázott.

Ennek a készültségnek az az oka, hogy ami a diplomaták védelmét illeti, az Egyesült Államok 2012. szeptember 11. óta semmit nem akar a véletlenre bízni. Akkor Bengáziban Christopher Stevens nagykövet és három kollégája is meghalt, amikor támadás érte kelet-líbiai nagyváros amerikai konzulátusát, máig visszhangzó belpolitikai botrányt keltve a republikánusok és Barack Obama elnök demokratái között.

Az amerikai nagykövetség evakuálásnak a fő oka az a harc, amelyet két milícia, egy zintani és egy miszrátai folytat a főváros repülőteréért. Az épület közvetlenül a légikikötő mellett fekszik.

Líbiában többé-kevésbé anarchia van a néhai diktátor, Moammer Kadhafi három évvel ezelőtti megbuktatása óta. A tripoli kormány gyenge, a Kadhafi-rezsim elleni harcban oroszlánrészt vállaló milíciák kezében rengeteg a fegyver, és ők Tripoli mellett Bengáziban is folyamatosan támadják egymást. A fővárosi összetűzésekben vasárnap huszonhárom, eközben Bengáziban 36 ember vesztette életét. A milíciák közötti konfliktus nagy vonalakban a szélsőséges iszlamista szervezetek – amilyen az Ansar as-Saría – és a Kadhafi elleni forradalom egyik vezéralakja, Kalifa Haftar tábornok mögött álló nacionalista erők harcát jelenti.

John Kerry amerikai külügyminiszter egyébként azt mondta, hogy a nagykövetség működését csak az elszabadult erőszak miatt függesztették fel, az amerikaiak visszatérnek, amint ezt a biztonsági helyzet megengedi. Az Egyesült Államok érdekeinek a képviseletét Líbiában addig a britek látják el.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.