Volt sztárfocista győzte le az elnök fiát

George Weah egykori futballsztár elsöprő győzelmet aratott a libériai felsőházi választásokon. 1995-ben az év focistájának választott Weah az elnök fiát győzte le a voksoláson.

Weah Montserrado székhelyen nyert, mely magában foglalja a libériai fővárost, Monroviát is. Az egykori sztárfocista a szavazatok 78%-val győzte le vetélytársát, Robert Sirleafot, aki Ellen Johnson Sirleaf jelenlegi elnök fia.

George Weah a legnagyobb libériai ellenzéki párt, a Kongresszus a Demokratikus Változásért vezetője. Az egykori focista 2005-ben indult az elnökválasztáson Sirleaf ellen, de a leadott voksok 40,6 százalékával csak második lett. Alelnökjelöltként újra vesztett 2011-ben, de 2017-ben várhatóan újra megméretteti magát az államfői székért - írja a The Guardian.

- Az eredményeket minden libériai szavazókörben feldolgozták, a részvételi arány 25,2 százalékos volt – nyilatkozta a választási bizottság elnöke.

A libériai választásokat beárnyékolta az ebola járvány. A nyugat-afrikai országban körülbelül 3400 ember vesztette életét a gyilkos kórban. A voksolás ezért rendkívüli biztonsági intézkedések közepette zajlott. A szavazók lázát folyamatosan mérték, csak egyesével léphettek be a szavazóhelyiségbe, és kezet kellett mosniuk.

A szenátusban ismét helyet nyert Charles Taylor neje, Jewel Howard Taylor. Az egykori elnököt a Nemzetközi Büntetőbíróság háborús bűnök és emberiség elleni bűncselekmények miatt ítélte el 2012-ben.

A libériai lázadók egykori vezetője, Prince Johnson szintén megtartotta pozícióját Nimba megyében. Johnson erői az 1990-es polgárháborúban megkínozták és megölték Samuel Doe libériai elnököt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.