Engedélyezték az eutanáziát, de a szülők még tovább küzdenek

Az Emberi Jogok Európai Bírósága helybenhagyta a francia bíróság ítéletét, Vincent Lambert kezelését le lehet állítani. A pénteki döntéssel a francia közéletben és a férfi családjában egyaránt heves vitákat kiváltó ügy zárulhat le.

Lambert 2008-ban szenvedett közlekedési balesetet, ami miatt hét éve kómában van. A 39 éves férfit gépek segítségével, mesterségesen táplálással tartják életben. Az orvosok szerint állapota az évek során nem mutatott javulást, sőt a kezdeti minimális öntudatát is elvesztette, tavaly óta vegetatív állapotban van. – írja a Reuters.

Felesége, Rachel a férfi akaratának megfelelően kérte az férjét életben tartó kezelés megszüntetését. Franciaországban nem engedélyezett az aktív eutanázia, vagyis a gyógyszerekkel történő „halálba segítés". A BBC cikke szerint a kezelés leállítására egy 2005-ös törvény értelmében azonban van lehetőség, amennyiben a beteg állapotának javulására nincs remény és ő maga korábban kifejezetten így nyilatkozott.

Rachel Lambert a férje több testvérével egyetértésben indított pert, hogy a férfit ne tartsák mesterségesen életben. Ezt 2014 júniusában meg is nyerte, azonban Vincent mélyen hívő, római katolikus szülei és többi testvére nem adták fel a harcot. A strasbourgi szervezethez fordultak jogorvoslatért.

A szülők szerint a fiuk reagál a környezetére és „jelen van" a világban. Ügyvédjük csalódását fejezte ki és friss orvosi vizsgálatokat követel, mert a döntés alapját képező dokumentumok 2014 januárjából származnak. „Tovább fogunk harcolni!" – jelentette ki Lambert anyja a döntést kommentálva.

„Nincs megkönnyebbülés és nincs öröm! Csak azt szeretnénk, ha (Vincent) akarata teljesülne” – mondta el Rachel Lambert újságírók kérdésére az ítéletet követően.

A kegyes halál témája a francia lakosságot is megosztotta, a Washington Post szerint azonban egy friss felmérés azt mutatja, a többségük támogatja az eutanázia legalizálását. Franciaországban a parlament épp egy olyan törvényről tárgyal, amely lehetővé tenné az orvosoknak, hogy a gyógyíthatatlan betegeket kómában tartsák, amíg meghalnak. Vagyis tevőlegesen nem ölik meg a beteget, csupán fájdalomcsillapítókat és nyugtatókat adnak neki, amíg a bele nem hal a betegségbe, vagy éhen nem hal.

A megoldás ellenzői szerint ez akár hetekig is eltarthat, ebben az esetben pedig az eutanázia humánusabb megoldás lenne.

Az eutanázia jelenleg Hollandiában, Belgiumban és Luxemburgban legális. 

Stephen Hawking kiállt az asszisztált öngyilkosság mellett

Egy, a közelmúltban a BBC-nek adott interjújában beszélt 1980-as években elkövetett öngyilkossági kísérletéről is, amikor úgy próbált meghalni, hogy nem vett levegőt.

„Életben tartani valakit a saját akarata ellenére a legnagyobb megaláztatás. Én csak akkor venném fontolóra az asszisztált öngyilkosságot, ha nagy fájdalmaim lennének, vagy ha azt érezném, hogy már csak teher vagyok a hozzám közel állók számára.” – nyilatkozta a 73 éves fizikus, akinek az életét tavaly filmesítették meg.

Saját bevallása szerint azonban még fel akarja fedezni az Univerzum néhány titkát mielőtt elmegy. - számolt be a The Guardian.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.