Európai turnén a burmai ellenzéki

24 év után visszatért Londonba a mianmari – burmai – demokratikus ellenzék emblematikus vezetője. A Nobel-békedíjjal kitüntetett Ang Szan Szu Csí találkozik David Cameron kormányfővel, Károly herceggel és saját fiaival is, akiket az elmúlt 24 évben csak rövid burmai látogatásaikkor láthatott.

A hatvanhét éves ellenzéki vezető 1988-ban tért vissza Nagy-Britanniából hazájába, ahol a demokratikus átalakulást követelő erők élére állt. Az elmúlt huszonnégy évben nem hagyta el a délkelet-ázsiai országot – hol azért, mert őrizetben tartották, hol azért, mert attól tartott: ha elutazik, többé nem engedik vissza a hatóságok. Emiatt az aggodalma miatt nem jelent meg Oslóban sem 1991-ben, amikor a testület neki ítélte a Nobel-békedíjat. (Köszönőbeszédét csak most, európai körútjának norvégiai állomásán mondta el.)

Szu Csi Londonban. Vége az önkéntes száműzetésnek
Myanmar's pro-democracy leader Aung San Suu Kyi makes a speech after being awarded an Amnesty International Ambassador of Conscience Award at the Bord Gais Energy Theatre in Dublin, Ireland June 18, 2012. Also pictured are Amnesty International Secretary General Salil Shetty (L) and singer Bono from the rock band U2. REUTERS/David Moir (IRELAND - Tags: POLITICS ENTERTAINMENT TPX IMAGES OF THE DAY)

Szu Csí 1988-as visszatérése után idén májusban hagyta el először az országot, amikor Thaiföldre utazott, ahol munkavállaló honfitársai előtt mondott beszédet. Európai körútján Nagy-Britannia után Franciaországban és Svájcban fordul meg.

A törékeny asszony régi politikusi dinasztiából származik: édesapja volt a függetlenségért küzdő burmai hadsereg vezetője, és ő állt annak a delegációnak az élén is, amely Nagy-Britanniával tárgyalt a brit gyarmat önállósodásáról. Ang Szant azonban még 1947-ben megölték. Felesége a hatvanas években Indiában képviselte hazáját nagykövetként, Szu Csí itt nőtt fel, majd tanulmányait Oxfordban folytatta, ahol megismerte későbbi férjét, a brit Michael Arist. (Férje 1999-ben hunyt el rákban, ám a temetésen Szu Csi – bár épp nem volt házi őrizetben – nem jelent meg, ismét félve attól, hogy nem térhet vissza Burmába.)

Csütörtökön Szu Csi a parlament két házában is megjelenik, és találkozik David Cameron kormányfővel is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.