Európai szövetségesei vitáznak a Fidesszel

Súlyos viták dúlnak az Európai Néppárton belül is a magyar belpolitikai fejlemények kapcsán. Még akkor is, ha a Fideszt is tagjai között tudó konzervatív frakció vezetője, Joseph Daul visszavonta szerdai kifogásait.

Bár szerdai nyilatkozatát lényegében vissza vonta Joseph Daul, ám az Európai Néppárt berkeiből kiszivárgott, hogy a magyar kettős állampolgárságról szóló törvényt illetően így is súlyos viták dúlnak a frakción belül, ahol sok szlovák és román képviselő is ül. Ezért nagyon is elképzelhető, hogy Daul figyelmeztetésnek szánta szavait, aztán kicsit pontosított, hogy kifele elvegye a bírálat élét. Minthogy a Fideszt is tagjai között tudó Európai Néppárt frakcióvezetője elzászi, aligha képzelhető el, hogy nincs tisztában a helyzettel. De csütörtöki érdeklődésünkre csak megerősítette, amit szerda este szóvivője útján közölt: amikor elfogadhatatlannak nevezte, hogy a határon túli magyarok szavazójogot kapjanak, mert az egyenlő lenne a határok el nem ismerésével, akkor nem a magyar állampolgárságú külhoni magyarok szavazati jogára gondolt. (Igaz nem is merült fel Budapesten olyan terv, hogy a határon túliak magyarországi szavazati jogot kapnának állampolgárság nélkül.)
A nyilatkozata azonban így is jelezte, hogy a konzervatív pártcsoportban milyen aggodalmak fogalmazódnak meg a magyar belpolitikai fejleményekkel kapcsolatban.
Brüsszelben számos nyugat-európai tudósító potenciális veszélyt sejt a kettős állampolgárság és szavazati jog megadásában a határon túli magyar kisebbségeknek. A szerdai bizottsági sajtótájékoztatón akadt, aki ezt ahhoz hasonlította, ahogy Hitler kezelte a szudétanémeteket, mások azt vélelmezték, hogy a Fidesz a szavazói bázisát akarja bővíteni. A Bizottság jelezte: nincs hatásköre.
Az igen ellentmondásosan indult magyar elnökséget egyre több vita árnyékolja be, de Györkös Péter uniós nagykövet szerint a gyakorlatban el lehet választani az uniós elnöki tevékenységet a nem igazán jó hangulattól. Az Európai Újságíró Szövetség belga tagozatának vendégeként a minap kérdésünkre válaszolta ezt, s példaként hozta föl, hogy amikor Martonyi János külügyminiszter kedden találkozott a médiaügyekben igen kritikus Guy Verhofstadt liberális frakcióvezetővel az EP-ben, az európai törvényhozó jelezte: a nagy gazdasági kihívások miatt is nagyon érdekelt lenne a magyar elnökség sikerében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.