Európai agyakat mos az al-Kaida Szíriában

Több száz európai harcol Bassár el-Aszad elnök hadserege ellen. Nem mindenki radikálisként vág neki, de sokan kerülnek a szélsőséges eszmék befolyása alá, visszatérésük pedig nagy veszélyeket rejteget.

Több száz európai harcol Szíriában a lázadók oldalán Bassár el-Aszad elnök hadserege ellen, akiknek a visszatérése nagy veszélyeket rejt a kontinens biztonságára nézvést – mondta el szerdán a BBC-nek Gilles de Kerchove, az Európai Unió terrorelhárítási koordinátora. Kerchove ötszázra becsülte a Szíriában harcoló európaiak számát, hozzátéve, a legtöbben Nagy-Britanniából, Franciaországból és Írországból indulnak útnak a közel-keleti ország felé. Nem mindenki radikálisként vág bele a kalandba, de Szíriában sokan kerülnek a szélsőséges eszmék és az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet befolyása alá, és ezért jelent veszélyt, ha visszatérnek – magyarázta Kerchove.

A fenyegetést szerte Európában kiemelt ügyként kezelik a titkosszolgálatok. Nagy-Britanniában és Belgiumban most arra próbálnak meg fényt deríteni, hogyan toboroznak európaiakat a szíriai lázadók, Hollandiában pedig nemrég „jelentősre” emelték a terrorkészültség szintjét, részben a közel-keleti országból visszatérő személyek miatt.



Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.