Európa nyújtott sorvezetőt a keletieknek is

A háború kontinenséből Európa a béke kontinense lett, és ebben főszerepet játszott az Európai Unió – mondta Thorbjorn Jagland, a norvég Nobel-bizottság elnöke köszöntőbeszédében, aki a tegnapi oslói ünnepségen minden európainak gratulált a Nobel-békedíjhoz.

Az átadási ceremóniában az EU minden esetlensége és nagysága is benne volt: a három nagy EU-s intézmény elnöke együtt vette át az oklevelet és az érmét, a beszédet ketten mondták. A hallgatóság soraiban ott ült többek között Angela Merkel német kancellár, balján Francois Hollande francia elnök, jobbján Donald Tusk lengyel kormányfő. Jagland emlékeztetett: Franciaország és Németország 70 év alatt három hatalmas háborút vívott egymással a második világháborúval bezárólag, majd a pusztítás után a francia-német kiegyezés fektette le az európai integráció alapjait. Robert Schuman francia külügyminiszter acél-, és szénközösségről szóló ötlete, mely a fegyvergyártáshoz szükséges nyersanyagok menedzselését a két ország kezébe adta, fizikailag lehetetlenné tette a háborút. Jagland a teremben lévő Merkelt és Hollande-ot külön köszöntötte, akik hosszú tapsot kaptak. (Magyarországot Áder János köztársasági elnök képviselte volna, aki Németországon keresztül utazott volna a norvég fővárosba, de az erős havazás miatt a törölték a járatát - közölte Altorjai Anita, a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) sajtóigazgatója az MTI-vel.)

Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia elnök a díjátadón
German Chancellor Angela Merkel and French President Francois Hollande hold their hands up during the Nobel Peace Prize ceremony at the City Hall in Oslo December 10, 2012. The European Union received the Nobel Peace Prize on Monday, an award which some past winners called unjustified but European leaders defended for recognising the stability and democracy brought to the continent after two world wars. REUTERS/Bundesregierung/Guido Bergmann/Pool (NORWAY - Tags: POLITICS TPX IMAGES OF THE DAY SOCIETY)

Az integráció fázisait felidézve Jagland méltatta Németországot és Helmut Kohl volt kancellárt, amiért költségeket nem kímélve vállalta a keleti országrésszel való egyesülést. Jagland szerint egyáltalán nem törvényszerű, hogy a vasfüggöny lehullása után a kevés demokratikus tapasztalattal rendelkező kelet-európai államok átmenete olyan békésen és gyorsan megy végbe, ahogy az történt – ehhez az európai közösség nyújtott sorvezetőt. A norvég politikus ellenpéldaként az arab tavaszt említette. Mint mondta, a törökországi reformokban is kulcsszerepet játszik az EU.

Jagland emlékeztetett arra is, a mai válság magában hordozza a protekcionizmus és a nacionalizmus veszélyét, ha a kormányok a kisebbségekre és más országokra kenik a felelősséget. Az európai együttműködés azonban segítséget nyújt ezeknek a csapdáknak az elkerüléséhez. – Nem azért gyűltünk itt ma össze, mert azt gondoljuk, hogy az Európai Unió tökéletes, hanem azért, mert úgy hisszük, itt Európában a problémáinkat együtt oldjuk meg, és ehhez intézmények kellenek, amelyek képesek kompromisszumra. Szükségünk van az intézményekre, hogy biztosítsuk, a nemzetállamok és az egyének mérsékletet és önuralmat gyakorolnak – mondta Jagland. – Ne veszítsük el, amit a felépítettünk – mondta.

Alázattal és hálával fogadjuk a díjat – mondta Herman Van Rompuy, az Európai Tanács állandó elnöke az elismerés átvétele után, aki méltatta a képzelet erejét, ami az EU-t létrehozta. Felidézte: 1940-ben az apjával megásatták saját sírját, de sikerült elmenekülnie. Ehhez képest a háború most elképzelhetetlen. A belga politikus önironikusan kitért arra: az EU titkos fegyvere, hogy olyan példátlanul bonyolultan köti össze a tagállamok érdekeit, hogy a háború lehetetlenné válik. – Az unió tökéletesítette a kompromisszum művészetét. Nincs dráma, nincs győztes, és nincs vesztes – mondta, hozzátéve, nem csak a külső szemlélőnek tűnik zavarba ejtőnek, amikor a tenger nélküli országok vitatkoznak a halászati kvótáról, vagy a skandináv képviselők érvelnek az olívaolaj áráról szóló vitában. Van Rompuy szerint a jelenlegi válság igazi vizsga az EU számára, de a cél nem lehet csak a túlélés, hanem az, a kontinensen képes legyen továbbra is meghatározni saját sorsát.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke az EU nemzetközi szerepére hívta fel a figyelmet: a klímaváltozás elleni harcban betöltött főszerepre, a halálbüntetés ellenzésére, a Nemzetközi Büntetőbíróság támogatására, az emberi jogok védelmére, és arra, hogy az unió a legnagyobb nemzetközi segélyező. Az EB-elnök szerint az EU története azt bizonyítja, az  „ők” és a „mi” közti ellentét áthidalható.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.