Európa nem vallhat kudarcot a németek miatt

A német-francia együttműködés mellett tett hitet szombaton Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia államfő a németországi Ludwigsburgban, ahol Charles de Gaulle egykori francia államfő történelmi beszédének 50. évfordulójára emlékeztek. Nem elég, hogy a németek az EU szószólói legyenek, aktívan tenniük is kell érte” - köhécselt diszkréten a 93 éves exkancellár, Helmut Schmidt.

De Gaulle német és francia fiatalokhoz szóló beszéd előzte meg az Élysée-szerződés aláírását, amely a német és francia megbékélést és együttműködést megalapozta. Most Merkel és Hollande is  - szavakban legalábbis - ismét elkötelezte magukat az Európai Unió szorosabb integrációja mellett. Hollande úgy fogalmazott, hogy „Európa szívét” építik, és hangoztatta: a közös Európa mindkét ország számára sorskérdés. Nemcsak gazdasági és pénzügyi értelemben, hanem politikailag és társadalmilag is létre kell hozni  a valódi uniót. Merkel franciául, Hollande németül is szólt a jelen levő fiatalokhoz, buzdítva őket hogy vegyék kezükbe Európa sorsát.

Helmut Schmidt volt német kancellár hétvégi beszédében arra figyelmeztetett: Európa nem vallhat kudarcot a németek miatt. Schmidt szerint az uniós intézmények közül egyedül az Európai Központi Bank az, amely megfelelően működik. Az eurokraták ugyan jól képzett és szorgalmas bürokraták, de nekik általában csak másodrangú feladatok jutnak - vélte. A német intézmények közül azonban sem a Bundesbankkal, sem az alkotmánybírósággal, sem pedig Merkel válságkezelésével nem volt különösebben elégedett a szociáldemokrata exkancellár. „A németek nem lehetnek az európai megtorpanás, sem a széthullás okai. Nem elég az EU szószólóinak kell lenniük, hanem aktívan tenniük is kell érte” - vélekedett a 93 éves exkancellár.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.