Európa nem segíti Washington afganisztáni offenzíváját

Az El Mundo konzervatív spanyol napilap kommentárja felhívja a figyelmet annak a hadműveletnek a fontosságára, melyet az amerikai és brit csapatok nemrég indítottak Afganisztán dél-nyugati területein, Helmand tartományban, a tálib csoportok fő fészke ellen. Ez az akció végső csapást kíván mérni a szélsőséges iszlamista fegyveresekre, de megint csak az bizonyosodik be, hogy e nagyon is fontos akcióban Amerika egyedül marad.

A lap, mely többször bírálta a baloldali Zapatero-kormány rendkívül óvatos, sőt az amerikai katonai célokat olykor kifejezetten ellenző magatartását, és most ismét szemére veti a madridi vezetésnek, hogy jelenléte ebben az „átfogó offenzívában" kevesebb, mint szimbolikus. A térségben tartózkodó 450 spanyol katona jószerével garnizonjaiban ül, és nemigen támogatja a harci cselekményeket.

Egyébként - jegyzi meg az El Mundo - nem egyedül Spanyolország viselkedik így, hanem kevés kivételtől eltekintve az egész Európa Unió. Afganisztánban jelenleg, az amerikaiak mellett egyedül a britek és a lengyelek tekinthetők olyan erőnek, amelyek komoly szerepet játszanak az események alakításában.

A teljes cikk a Globusz.net-en >>>>>>>>

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.