Európa nem Romney-t akarja

A republikánus elnökjelölt esetleges megválasztásával a Bush-korszakra jellemző mélységekig süllyedhet az Egyesült Államok megítélése – derül ki egy felmérésből.

Bár Guantánamót még mindig nem zárták be, Afganisztánban pedig nem ért véget a háború, Európa a változást ígérő 2008-as berlini beszéd óta is töretlenül hisz Barack Obamában. Erről tanúskodik legalábbis az a felmérés, amely szerint a britek, a franciák és a németek mindössze öt százaléka, húszból mindössze egy ember látna szívesen változást – Mitt Romney-t – a Fehér Házban a november 6-án tartandó amerikai elnökválasztás után. A republikánus jelöltről a németek 48, a britek 47 és a franciák 38 százaléka mondja, hogy ha őt választják meg, az kedvezőtlenül fog hatni az Egyesült Államok megítélésére.

Az ötszázalékos európai népszerűségért Romney a Közel-Keleten és Pakisztánban vigasztalódhat: itt a felmérésben részt vevők mindössze nyolc, illetve 13 százaléka mondta azt, hogy Romney megválasztása kedvezőtlenül befolyásolná a képet, amelyet az Egyesült Államok sugall magáról. A Romney iránti relatív szimpátia itt nem maga a republikánus elnökjelölt érdeme, hanem inkább az Obama-adminisztráció kudarca – jegyzi meg kommentárjában a Guardian. Ahogy a brit lap írja, a Közel-Kelet az izraeli–palesztin konfliktus ügyében mutatott tehetetlenség, Pakisztán pedig a terroristák mellett civil áldozatokat is szedő amerikai dróntámadások miatt nem rajong túlságosan Obamáért.

Romney egyébként valószínűleg a bakiparádéba torkolló júliusi körúton vágta el magát az európai közvélemény előtt: a Nagy-Britanniába, Izraelbe és Lengyelországba átugró republikánus elnökjelöltnek gyakorlatilag nem volt olyan napja, amikor a sajtó nem állíthatta pellengérre egy-egy kínosra sikerült kiszólás miatt. Londonban David Cameron brit kormányfő előtt sikerült elejtenie egy félresikerült megjegyzést az olimpiáról, egy jeruzsálemi díszvacsorán kulturális különbségekkel magyarázta a palesztin területek elmaradottságát Izraellel szemben, Varsóban pedig a szóvivője utasította helyre minősíthetetlen hangon a munkájukat végző újságírókat.

Külpolitikája nem világos

Persze az, hogy Európában mit gondolnak, a republikánusoknak valószínűleg nem sokat számít. Sőt. Az ellenszenvből Romney még fegyvert is kovácsolhat magának, Amerikában ugyanis a szólamok szintjén sokan szeretik lenézni Európát – 2004-ben ifjabb George Bush elnök kampányának egyik nagy sikerrel járó húzása volt „túlságosan francia” világnézete miatt bírálni John Kerryt, az akkori demokrata vetélytársat – és amúgy is, az elnökválasztási kampány sokkal inkább a gazdaság fellendítése, semmint a külpolitika körül forog. Romney külpolitikai elképzeléseiről ennek megfelelően eddig nem sok minden derült ki, legalábbis azon kívül, hogy egy Irán elleni esetleges háborúban Izraelt támogatná, hogy kész a harcra, ha a jüan árfolyamának manipulálásával Kína kereskedelmi háborút indítana, és hogy Oroszországot tartja az Egyesült Államokra leselkedő legnagyobb fenyegetésnek. (Jellemző – emlékeztetnek a szakértők –, hogy a Tampában két héttel ezelőtt tartott republikánus konvención Romney egy szóval sem emlékezett meg Afganisztánról.) Hogy ez Obamával szemben elég lesz-e a három októberi elnökjelölti vitában, azt még nem tudni, de az biztos, hogy Romney harmincfős tanácsadói stábjában a Bush-korszak több neokonzervatív héjája is helyett kapott. Egyikük az a John Bolton volt amerikai ENSZ-nagykövet, akinél hangosabban pillanatnyilag talán senki nem követel katonai fellépést Irán ellen a vitatott célú atomprogram miatt.

Mitt Romney szándékait és politikáját találgatja a Time magazin címlapsztorija. Tampában sem a jelöltek, sem a Floridába utazott tizenötezer médiamunkás nem lett okosabb
A purse containing the latest issue of Time magazine, with Republican presidential candidate Mitt Romney on the cover, is seen during the second day of the Republican National Convention in Tampa, Florida August 28, 2012. REUTERS/Eric Thayer (UNITED STATES - Tags: POLITICS ELECTIONS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.