Európa Ifjúsági Fővárosa lesz Kolozsvár

A címre tizenkét város pályázott, a döntőbe négyen kerültek be: az erdélyi város mellett Ivanovo (Oroszország), Várna (Bulgária) és Vilnius (Litvánia).

Kolozsvár lesz Európa ifjúsági fővárosa 2015-ben – jelentette be az Európai Ifjúsági Fórum (EYF - European Youth Forum) vasárnap hajnalban, a szlovéniai Mariborban tartott közgyűlésen. A címre tizenkét város pályázott. A döntőbe négyen kerültek be, az erdélyi város mellett Ivanovo (Oroszország), Varna (Bulgária) és Vilniusz (Litvánia). A pályázatok elbírálásakor sokat nyomott a latban, hogy azok milyen mértékben tartalmaztak dinamikus elképzeléseket és programokat a fiatalok foglalkoztatását, társadalmi beilleszkedését és részvételét illetően. Farkas András, a kezdeményező és a pályázatot koordináló Pont Csoport képviselője korábban azt nyilatkozta: Kolozsvár pályázata arra helyezi a hangsúlyt, hogy az ifjúság nagy fejlődési motorja lehet a városnak.

A kincses városnak mindenekelőtt azt kellett bizonyítania, hogy képes egészéves programsorozatot szervezni. A pályázat készítőinek könnyű dolguk volt Farkas szerint, hiszen Kolozsvárott létezik egy nagyon komoly ifjúsági élet: az egyetemista és diákszervezetek nemcsak a tudományos életben, hanem a város életében is jelen vannak, jelentős részt vállalnak például a városnapok szervezésében. Az EYF zsűrije is leszögezi: döntésében meghatározó volt, hogy Kolozsvárott a helyi hatóságok szorosan együttműködnek az egyetemekkel és a civil társadalommal.

Az Európa Ifjúsági Fővárosa programot 2009-ben hozták létre. A cím nem jár pénzjutalommal, viszont Kolozsvárnak egy éven át alkalma lesz olyan kulturális, szociális és politikai eseményeket és tevékenységeket szervezni, amelyek középpontjában az ifjúság áll, és amelyek modellként szolgálhatnak más európai városok számára. Elsőként Rotterdam, majd Torino, Antwerpen, Braga, Maribor és Thesszaloniki nyerte el az európai ifjúsági fővárosi címet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.