Európa Chavezének nevezik Orbánt

Szokatlan módon három napon belül két terjedelmes cikk is megjelent a News International csoporthoz tartozó brit konzervatív lapokban a magyar kormányfőről és annak tekintélyelvű rendszeréről. A két cikk mindegyikében leszedik a keresztvizet a "diktátorság" felé haladó Orbánról.

Szokatlan módon három napon belül két terjedelmes cikk is megjelent a News International csoporthoz tartozó brit konzervatív lapokban a magyar kormányfőről. Pénteken a The Times-ban a „diktátorság” felé haladó Orbán Viktor pályafutását a húszas évei óta követő Sebestyén Viktor írt publicisztikát arról, milyen változáson ment át a „közép-európai disszidensek félelmetesen okos mintaképe” az elmúlt bő két évtizedben, hogy mára az „Európai Unió legautokratikusabb vezetőjévé váljon”.

A Magyarországról több könyvet is szerző Sebestyén szerint Orbán "a hatalomra vágyó, ambiciózus politikusok ismert, bár kiábrándító útját tette meg az ifjúkori idealizmustól, a realitások felismerése után követett pragmatizmuson át mostanáig, amikor is szemmel láthatólag a végzet emberének narcizmusa hatja át”.

A Magyarországgal nagyobb terjedelemben viszonylag ritkán foglalkozó The Sunday Times is cikket hozott a Daniel Cohn-Bendit francia EP-képviselő által csak „Európa Chavezének” titulált kormányfő autokratikus tendenciáira helyezve a hangsúlyt. Ahogy Sebestyén Viktor, úgy Matthew Campbell és Bojan Pancevski sem hagyja említés nélkül a közelmúltban hozott törvények európai demokráciát fenyegető vonásait.

A vasárnapi újság szerint Magyarország és más volt kommunista országok visszacsúszása a tekintélyelvű hatalomba legalább akkora kihívás elé állítja az Európai Uniót, mint a hitelválság megoldására és az euró megmentésére irányuló erőfeszítések. A cikk összefoglalja a magyar parlament által gyors egymásutánban elfogadott törvényeket, melyek módosítását José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke levélben kérte, és melyekkel kapcsolatban Hillary Clinton amerikai külügyminiszter is aggodalmát fejezte ki.

A Sunday Times felidézi azokat az időket, amikor Orbán Viktor Magyarországra látogató újságíróknak azt mondta, „semmit nem csodál jobban a demokratikus világban, mint a sajtószabadságot”, most a magyar médiában mégis olyan irányítást vezetett be, amely a Szovjetunióra emlékeztető befolyással rendelkezik a lapok, a rádió- és tévéállomások, illetve a világháló felett. Közel egymilliós példányszámával a legolvasottabb komoly vasárnapi lap utal arra is, hogy az EU ajánlásainak figyelmen kívül hagyásával, az európai törvények szellemével ellentétes döntésekkel Orbán kockára teszi a pénzügyi mentőakciókat, és felveti annak lehetőségét, hogy az EU felfüggeszti Magyarország tagságát a Miniszterek Tanácsában is.

Egy technikus mikrofont helyez el Orbán Viktor zakóján, mielőtt a kormányfő interjút adott az m1 televíziónak a Miniszterelnökségen. Balra Betlen János műsorvezető
Budapest, 2011. december 10. Egy technikus mikrofont helyez el Orbán Viktor zakóján, mielőtt a kormányfő interjút adott az m1 televíziónak a Miniszterelnökségen. Balra Betlen János műsorvezető. Az interjút a csatorna 2011. december 11-én, 18.55 perckor közvetíti. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.