Európa több nagyvárosában tüntetnek a menekültek ellen

Iszlámellenes tüntetéseket tartanak szombaton több európai városban, köztük Drezdában, Amszterdamban és Prágában is.

Rohamrendőrök csaptak össze a tüntetőkkel Amszterdamban, ahol az iszlámellenes Pegida próbálta megtartani első nagy hollandiai tüntetését. A demonstráción mintegy 200-an voltak jelen a bevándorlásellenes csoportból, a rendőrök és a baloldali ellentüntetők is túlerőben voltak, és azt kiabálták: - A menekülteket várjuk, a fasisztákat nem. Az AP szerint a rohamrendőrök több embert őrizetbe vettek, és lóháton próbálták meg szétválasztani a két csoport tüntetőit. Arról nincs pontos információ, hány embert tartóztattak le.

Az első amszterdami megmozdulás a Pegida szempontjából enyhén szólva nem sikerült jól
Az első amszterdami megmozdulás a Pegida szempontjából enyhén szólva nem sikerült jól
Thomas Escritt / Reuters

Hamarosan a németországi Drezdában is demonstráció kezdődött. A Pegida két éve alakult a városban, az általuk szervezett szombati megmozdulásra mintegy 15 ezer embert várnak. A várost kettészelő Elba folyó másik partján ellentüntetést tartnak, ahová 10 ezer embert vártak.

A cseh fővárosban, Prágában is több ezer ember gyűlt össze, hogy tiltakozzon az ország iszlamizálódása ellen. Néhány összetűzés ezen a demonstráción is volt. A tüntetők köveket és üvegeket dobáltak a rohamrendőrök felé.

Drezda viszont már a xenofóbok hagyományossá vált felvonulási terepe
Drezda viszont már a xenofóbok hagyományossá vált felvonulási terepe
Hannibal Hanschke / Reuters

A tüntetést - amelyet szintén a Pegida közreműködésével szerveztek - a prágai várhoz hirdették - írja az iDnes. Martin Konvicka, a cseh iszlám-ellenes mozgalom vezetője a demonstráción "inváziónak" nevezte a menekültáradatot, amely "óriási veszélyt jelent" mindenkire. Többen bírálták Bohuslav Sobotka cseh kormányfőt, és Angela Merkel német kancellárt is a menekültbarát politikájuk miatt. Prága mellett Brnoban is tüntettek a bevándorlók ellen.

És próbálkoznak Calais-ban is
És próbálkoznak Calais-ban is
Hannibal Hanschke / Reuters

Csehország, Németország és Hollandia mellett kisebb tüntetések zajlanak ma Lengyelországban, Franciaországban, Nagy-Britanniában, Dániában, Észtországban és Finnországban is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.