Európa-szerte megmozdulnak a menekültekért

Számos európai nagyvárosban tartanak tüntetéseket és rendezvényeket a menekültek iránti szolidaritásból szeptember 12-én, szombaton. Budapesten a Keleti Pályaudvarnál négy órakor kezdődik az esemény koncertekkel, és demonstrációval.

"Európa azt mondja, legyetek üdvözölve: Az európai cselekvés napja a menekültekért" - jelmondattal szerveznek megmozdulásokat a háború elől menekülők iránti szolidaritásból Európa-szerte, így például Nagy-Britanniában, Hollandiában, Németországban, Finnországban, Szlovákiában, Csehországban és Magyarországon is, Budapesten.

A második világháború óta tapasztalt legnagyobb menekülthullám megosztja Európát. Míg Németország és a nyugat-európai országok kötelező kvótákat javasolnak az Európai Unión belül, addig a kelet-európai országok elvetik ezt a javaslatot. A Nemzetközi Migrációs Szervezet szerint több mint 430 ezer ember kelt át a Földközi-tengeren Európába, akik közül 2748-an meghaltak, vagy útközben eltűntek.

A szombati demonstrációk szervezői azt szeretnék, hogy ha minden menekült tudnák: Üdvözlik őket Európában!

A legtöbb megmozdulásra Nagy-Britannia nagyvárosaiban kerül sor. A Guardian információi szerin London utcáira több ezer embert várnak. A rendezvényen több menekülteket segítő szervezet, köztük az Amnesty International, a Szíriai Szolidaritás Mozgalom és a Menekültügyi Tanács is részt vesz majd.

Budapesten a Keleti pályaudvar főbejárata előtt négy órától gyülekeznek majd a civilek. Az esemény oldalán mintegy 3500-an jelezték részvételüket.

Több külföldi lap is megemlíti, hogy miközben tízezrek demonstrálnak Európában az idegenellenesség ellen, addig szombaton a Bild című német lap hasábjain Orbán Viktor "populista magyar miniszterelnök" óriási összegű támogatást kér a polgárháború és Iszlám Állam sújtotta Szíriával szomszédos államok számára, hogy így fékezze meg az Európára nehezedő óriási menekülthullámot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.