"Európa el akarja tüntetni az ukrajnai orosz ajkú közösségeket"

Nem befolyásolja a kelet-ukrajnai területek függetlenségi igényeit a tegnap elfogadott törvény, amely a donyecki és luganszki különleges státusú részek önrendelkezését mondja ki - közölte Andrej Purgin, az úgynevezett Donyecki Népköztársaság első miniszterelnök-helyettese a BBC-nek.

A vezető hozzátette, nem terveztek Ukrajnával politikai kapcsolatot kialakítani, de vannak pozitívumok abban, hogy a miniszterelnök önrendelkezést és amnesztiát adott az oroszbarát szeparatistáknak. A szeparatisták ezt egy párbeszéd alapjának használják, de a lázadók nem fogják feladni, ahogy ők fogalmaztak, az „orosz világ" tervét - mondta.

Az új törvény a szeptember 5-én kihirdetett tűzszünet folytatásaként született meg. A fegyverszünetet néhány ukrán miniszter elítélte, fegyverletételnek titulálva azt.

„Az első pozitív dolog, hogy többé nem terroristaként aposztrofálnak minket. A második, hogy e szerint a törvény szerint jogunk van külföldi és politikai-gazdasági kapcsolatok kialakítására" - mondta Purgin.

Szerinte az ukrán parlament csak Ukrajna számára szavaz meg törvényeket, nekik viszont megvan a saját tanácsuk, amely a saját törvényeiket hozza. Purgin azzal vádolta Európát, hogy csendben el akarja tüntetni az orosz ajkú közösségeket Ukrajnában.

„Ezrek haltak meg, akik az orosz ajkúak jogaiért harcoltak. Azért, hogy joguk legyen egy orosz világhoz tartozni, azért, hogy joguk legyen orosznak lenni."

„Ukrajna a legrohadtabb, legszegényebb és legkorruptabb ország Európában. Európa pöcegödre" - mondta

Az ukrán parlament szeptember 16-án ratifikálta az Európai Unióhoz való társulási szerződését.

Donyecki repteret ostromolják

A tűzszünet ellenére Moszkva-barát szakadárok ismét ostromolják az ukrán fegyveres erők kezén lévő donyecki repülőteret - jelentette szerda reggel a kijevi média. Az UNIAN hírügynökség szemtanúkra hivatkozva közölte, hogy a kelet-ukrajnai város nyugati részén, ott, ahol a repülőtér van, újra erős, feltehetően aknatámadások okozta robbanásokat hallani, Grad típusú rakéta-sorozatvetők robaja és puskaropogás hallatszik.

A repülőtér környékén két helyen sűrű fekete füst gomolyog. Egy lövedék gázvezetéket talált el - írja a hirado.hu. A donyecki repülőtér a kelet-ukrajnai konfliktus kezdete óta az ukrán katonák ellenőrzése alatt van, de az ukrán média szerint a tűzszünet ellenére az elmúlt napokban is folytatódtak a harcok a légikikötő birtoklásáért.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.