Sepsiszentgyörgy és Marosvásárhely is lemondhat az „Európa fővárosa” címről

Bukarest, Kolozsvár, Nagybánya és Temesvár maradt versenyben a 2021-es európai kulturális főváros címért. A nemzetközi zsűri döntését Steve Green elnök pénteken délben jelentette be Bukarestben.
A kilenc független szakértőből álló bizottság – amelynek két romániai tagja van – az elmúlt napokban hallgatta meg a 14 pályázó város képviselőit. A kulturális főváros címet Arad, Bákó, Brassó, Braila, Craiova, Gyulafehérvár, Jászvásár (Iasi), Sepsiszentgyörgy, Suceava és Marosvásárhely is megpályázta.

A nyertes várost a jövő év során választják ki a négy továbbjutó közül.

A döntést megelőző napon négy romániai emberjogi szervezet a zsűrinek is elküldött nyílt levelében kérte, hogy Bukarest, Kolozsvár, Nagybánya és Sepsiszentgyörgy ne pályázhasson az európai kulturális főváros címre, mivel méltatlanul bánnak polgáraikkal és lábbal tiporják az európai normákat.

A szervezetek – köztük az ActiveWatch – elsősorban a romákkal és a nincstelenekkel szembeni bánásmódot rótta fel az említett városoknak, a román főváros esetében pedig külön kitértek a törvénytelen kilakoltatásokra és a műemlék épületek tömeges lebontására.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.