Európa, a nagy határvonal

Fej fej mellett vág bele a május 7-i parlamenti választás korteshadjáratába a két nagy rivális brit párt. A toryk vezére, David Cameron legkésőbb 2017-ben népszavaztatna arról, hogy a szigetország bent maradjon-e a „nem megfelelően” működő Európai Unióban.

Cameron azzal a jóleső érzéssel vághatott bele a választási kampányba, hogy a tévévitákat saját ízlése szerint alakíthatta. A brit kormányfő – magyar kollégájához hasonlóan – rájött, semmit nem nyerhet az ellenzék vezérével vívott közvetlen tévés összecsapásból. A legbefolyásosabb brit tévétársaságok eredeti szándékaival ellentétben az első, csütörtök este megrendezett ITV/Sky News vita során Cameron és Ed Miliband munkáspárti vezető külön-külön állta a BBC korábbi sztárriportere, Jeremy Paxman kíméletlen támadásait, majd a stúdióban helyet foglaló meghívott közönség kérdéseit.

Miliband és Cameron papírfigurákként. A brit kormányfő kerüli a tévés vitát
Miliband és Cameron papírfigurákként. A brit kormányfő kerüli a tévés vitát
Stefan Wermuth / Reuters

A továbbiakban Cameron már csak egy héttel a május 7-i választás előtt a BBC politikai show-jában áll ki Nick Clegg liberális demokrata vezető és Miliband ellenében. A vitában Cameron kormánya gazdasági sikereit hangoztatta és igyekezett azt a benyomást kelteni, hogy a gazdaság stabilizálása csak a Konzervatív Párt vezetésével lehetséges. Paxman „inkvizítori” nyomására elismerte, nem sikerült betartania ígéretét, miszerint a kelet-európai bevándorlók számát évi százezer alatt tartja.

Megismételte viszont az elmúlt hónapokban bejelentett szigorítási terveit, köztük az újonnan érkezettek azonnali munkanélküli segélyének megszüntetését, és azok hazaküldését, akik hat hónap alatt nem találnak állást. Négy évig kell folyamatosan munkaviszonyban lenni ahhoz, hogy egy EU-s országból felkerekedett bevándorló a brit jóléti állam valamennyi szolgáltatásához hozzájusson, ahogy nem számíthat családi pótlékra sem, ha nem él vele a gyermeke.

Ed Miliband önkritikusan vállalta a 2010 előtti munkáspárti kormány közkiadási túlköltekezését, és ismételt provokatív kérdésekre válaszolva tagadta, hogy „csak egy északlondoni stréber” lenne, akinek a „fellépése nem elég kemény, és nem tudna szembeszállni Vlagyimir Putyinnal”. David Cameron visszautasította a UK Függetlenségi Párt (UKIP) követelését, hogy egy koalíciós egyezség érdekében vállaljon kötelezettséget a parlamenti választást gyorsan követő népszavazásra, aminek tétje Nagy-Britannia európai uniós tagságának fenntartása vagy az Egyesült Királyság kilépése lenne.

Ugyanezt üzente saját pártja euroszkeptikus szárnyának is. A kormányfő tartja a parlament alsóházában elfogadott tervét, miszerint választási győzelme esetén legkésőbb 2017-ben referendum dönt az ügyben. Megerősítette, mivel „brit szempontból Európa nem működik megfelelően, ezért a feltételeket újra kell tárgyalni. Az emberek igazi választási lehetőséget kapnak: egy megreformált intézmény részei maradnak, vagy távoznak”. Miliband legfeljebb „lehetőségként” tud elképzelni egy EU-s referendumot, stratégiailag „katasztrófának” tekintené az unióból való kilépést.

A másfél órás vitát követően a The Times rendelésére készült You-Gov közvélemény-kutatás szerint Cameron parányival jobban teljesített (51-49 százalék), míg a The Guardian/ICM poll 54-46 százalékban hozta ki meggyőzőbbnek a kormányfőt. Az összesítésben a Munkáspárt 33,9, a Konzervatív Párt 33,4, a Liberálisok 8, a UKIP 15 százalékon állt. A kérdezz-felelekben Miliband kedvenc témájára, a Munkáspárt „adujának” számító ingyenes közegészségügyi ellátás javítására koncentrált. A tévévitáról a The Times választási szakértője, Philip Webster azt mondta: „Cameronnak sikerült magát a helyzet uraként beállítania”, míg Miliband „meglepetésre felvillantotta emberi arcát is”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.