Eurómilliókat másoltak össze

Új plágiumbotrány van kibontakozóban Romániában, miközben még le sem zárult a miniszterelnök doktori dolgozatának vizsgálata.

Tizennégy olyan esetre derült fény, amikor különböző romániai egyetemek oktatói innen-onnan összemásolt kutatási pályázattal próbáltak egyenként csaknem félmillió euró értékű állami finanszírozáshoz jutni. A gyanús pályázatokra az integru.org honlap irányította rá a figyelmet. A weboldal szerzői az etikai szabályok betartását követelik a romániai akadémiai életben (a román integru szó jelentése becsületes), érthető okokból a névtelenséget választva.

A közzétett anyagokból kiderül például, hogy az egyik gyanús pályázatot Ecaterina Andronescu, a júliusban kinevezett oktatási miniszter is aláírta 2011 tavaszán, akkor még a Bukaresti Műszaki Egyetem rektoraként. A pályázatot öt különböző publikációból másolták ­össze. Noha tudományos kutatásról van szó, a tervezett költségek 90 százaléka a program résztvevőinek zsebébe vándorolt volna. A vizsgálatok máris jóval túllépték a törvényben megszabott kilencvennapos határidőt.

Mint arról beszámoltunk, Andronescu elődjének, Ioan Mangnak azért kellett távoznia a tárca éléről, mert kiderült, hogy több tudományos publikációját szó szerint másolta. Felmerült a plágiumgyanú a legfőbb ügyész doktorijával kapcsolatban is, de az időközben leköszönt Lau­ra Codruta Kövesinek sikerült tisztáznia magát. Victor Ponta kormányfő hasonló ügyében még várat magára az oktatási tárca döntése.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.