Eurómilliók a nigeri túszokért?

Az Élysée-palota és a párizsi külügy hivatalos kommunikációjával ellentétben a francia állam fizetett, mégpedig legalább húszmillió euró váltságdíjat azokért a francia túszokért, akik kedden szabadultak ki Nigerben elrablóik fogságából, és szerdán meg is érkeztek Párizsba - írta titkosszolgálati forrásra hivatkozva a Le Monde.

A négy franciát 2010 szeptemberében rabolták el Nigerben az al-Kaida terrorszervezet észak-afrikai szárnya, az Iszlám Maghreb emberei. Az Areva francia atomenergiavállalat, illetve egy alvállalkozója ottani uránbányájában dolgoztak, és a Nigerrel szomszédos Mali északi részén tartották őket fogva a Szaharában.

Az úgynevezett arliti négyek kiszabadulásának a francia és a nigeri állam is különleges jelentőséget tulajdonított: kedden Mahamadou Issoufou nigeri elnök mellett a nyugat-afrikai ország fővárosában köszöntötte őket Laurent Fabius francia külügy-, illetve Jean-Yves Le Drian védelmi miniszter is. Utóbbi nem ismerte el, hogy váltságdíjat fizettek volna, és ezt állítja a párizsi elnöki palota is. A Le Monde értesülései szerint ugyanakkor a titkosszolgálat diszkrecionális alapjából állták a számlát. A kiszabadítási művelet nyolc napon át tartott, és hónapokon keresztül folytatott tárgyalások előzték meg.

Hét franciát tartanak még túszként fogva a világon szélsőségesek: négyet Szíriában (ők újságírók), egyet-egyet pedig Maliban, Mauritániában és Nigériában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.