EU: Zágráb a célegyenesben, Ankara negatív rekordot dönthet

Horvátország a célegyenesbe fordult – állapította meg az Európai Bizottság rendes évi bővítési csomagjának keretében. Déli szomszédunk csatlakozási szerződését szeptember végéig 13 tagállam (köztük Magyarország) ratifikálta, így jó úton van afelé, hogy 2013. július elsejével az EU 28. tagállamává váljon.

A bizottság jelentése szerint Horvátország jól halad a jogharmonizációval, ezzel együtt Brüsszel tíz feladatot állapított meg még a csatlakozás előtt, a többi között a versenyszabályozás, az igazságszolgáltatás és az alapjogok terén. Azonban a csomagot szerdán Brüsszelben bemutató Stefan Füle bővítési biztos jelezte: nem szeretné, ha Horvátországot is – Romániához és Bulgáriához hasonlóan – a csatlakozás után további megfigyelés alá helyeznék.

Euroszkeptikus tüntetés decemberben Zágráb főterén. A csatlakozás után megfigyelés következik
A Eurosceptic protester demonstrates against Croatia's signing of the EU accession treaty at Zagreb's main square December 8, 2011. Croatia will sign its European Union accession treaty in Brussels on Friday and is set to become the bloc's 28th member on July 1, 2013. REUTERS/Nikola Solic (CROATIA - Tags: CIVIL UNREST POLITICS)

Az Európai Bizottság azt ajánlja az unió tagállamainak, adjanak tagjelölti státuszt Albániának és Macedóniának – igaz, feltételekkel. Albániának előbb be kell fejeznie az igazságügyi, közigazgatási és a képviselőház házszabályának reformját, illetve a 2013-as parlamenti választások lebonyolítása is perdöntő lesz. Negyedszer ajánlja a tagjelölti státuszt a bizottság Macedóniának, amelynek európai integrációját elsősorban a Görögországgal vívott névvita akadályozza. A bizottság most azt ajánlja, hogy a csatlakozási tárgyalások keretében rendezzék a vitát, hiszen az nagyobb ösztönző hatással lehet a felekre.

Koszovóval megkezdődhetnek a tagjelöltség előszobájának tekintett stabilizációs és társulási megállapodásra vonatkozó tárgyalások – ajánlja a bizottság, persze ez is feltételekkel. Koszovónak elsősorban a kisebbségvédelmen, a jogállamiságon és a kereskedelmi szabályozáson kell javítania, és természetesen Szerbiával kell rendeznie viszonyát. (A bizottság javaslata külön érdekes abból a szempontból, hogy az EU 5 tagállama nem ismeri el a Szerbiától 2008-ban elszakadt terület függetlenségét.) A tagjelölt Szerbiával kapcsolatban a mostani bővítési csomag némileg pesszimista – nem tesz javaslatot a csatlakozási tárgyalások megkezdésének dátumára –, többek között a jogállamiság, a jegybank függetlensége területén kell eredményeket elérnie Belgrádnak, a Koszovóval lévő kapcsolatot pedig látható és fenntartható módon javítani kell.

Montenegróval idén nyáron indultak a tárgyalások, s a bizottság szerint Izlanddal is jól haladnak a megbeszélések. Bosznia-Hercegovinával viszont több gond is van, például az, hogy a három etnikumot összezáró ország politikai elitje képtelen megegyezni egy közös jövőképben.

A Törökországgal folytatott tárgyalások elhúzódásával kapcsolatban Füle megjegyezte: az uniónak nem célja Guinness-rekordot felállítani. (Ankara 1987-ben jelentkezett EU-tagnak.) A tárgyalások 2005-ben kezdődtek meg, de Ciprus és Franciaország vezetésével több tárgyalási fejezetet blokkolnak a tagállamok. Füle kitért rá, ha Törökország teljes mértékben végrehajtja a társulási szerződés kiegészítő jegyzőkönyvét, javasolni fogja a nyolc befagyasztott fejezet megnyitását. Megjegyezte azonban, hogy Törökországban politikai reformokra is szükség van, különösen a szabad véleménynyilvánítás terén.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.