EU, Izrael: a Hamász nem tárgyalóképes

Nem tekinti partnernek tárgyalásokhoz a Hamászt sem az Európai Unió, sem Izrael. Béketárgyalásokról ezért nem érdemes beszélni. A Hamásztól a békefolyamat elismerését várják, ez azonban reménytelen.

Dr. Tsilla Hershco, a Bar-Ilan Egyetem Begin-Sadat (BESA) Stratégiai Tanulmányok Központjának szakértője szerint egy esetleges tűzszünetet úgy kell megkötni, hogy ezzel megakadályozzák a Hamász ismételt felvegyverzését. Ez Libanonban már meg is történt a Hezbollahhal kapcsolatban, mondta a kutató.

Hershco szerint az Európai Unió vagy az ENSZ bevonásával  ki kell dolgozni egy olyan ellenőrző mechanizmust, amely elejét veszi a szervezet ismételt felfegyverzésének.

Vajon Izraelnek egy írott fegyverszünet az érdeke, vagy inkább egy újabb informális Tahadijére, vagyis nyugalomra lenne szükség, amely szabad kezet adna egy újabb hadművelethez, ha a Hamász ismét rakétákat lőne a környező izraeli településekre?

Herscho úgy véli, hogy a formális tűzszünet megkötése nemcsak Izrael számára problematikus. Az EU sem ismeri el a Hamászt: Brüsszelben a Palesztin Hatóságot tekintik a palesztinok képviselőjének. A Hamásztól azt kérik, hogy mondjon le a terrorról, ismerje el a békefolyamat eddigi egyezményeit és tárgyaljon a Hatósággal. Ez azonban nem valószínű, tekintve, hogy a Hamász deklarált célja Izrael állam felszámolása.

"Sem Izrael, sem Európa számára nem legitim a Hamász hatalma, ne is számítsunk hát formális tűzszüneti megállapodásra, ahogy ez Libanonnal történt," mondta a kutató. Az informális tűzszünethez vezető utat Herscho a következőképpen látja: "Valamely muszlim állam közvetítésével próbálnak tárgyalni, Törökországgal vagy Egyiptommal. Franciaország talán megpróbálja szíriai kapcsolatait felhasználni, s sikerülhet elérniük, hogy Damaszkusz odahasson az ott élő Hamász vezérkarra."

"Akár hosszabb időre szóló egyezményt (Hudnát) sikerül kötni a közvetítőkkel, akár rövidebb idejű tahadijét, szó lesz a nemzetközi fegyverzetellenőrzésről, hiszen e nélkül néhány héten belül ugyanannyi rakétája lenne a Hamasznak, mint a hadjárat előtt."

Hercho szerint Egyiptomban is felismerték az iszlám mozgalmak veszélyét, s vállalják majd a határ jobb ellenőrzését. A háttérben Irán támogatja a Hamaszt, "tehát nemcsak egy helyi terrorszervezettel van itt baj, hanem Iránnal is, amely nagyobb befolyásra törekszik az arab világban."

Temetés a Gáza-övezetben
Temetés a Gáza-övezetben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.