EU-konferencia a diktatúrák áldozatairól

Az eseményre augusztus 23-án, a totalitárius rendszerek áldozatainak első emléknapján kerül sor a Varsói Felkelés Múzeumában.

Európai uniós konferenciát rendeznek augusztus 23-án, a totalitárius rendszerek áldozatainak első emléknapján a Varsói Felkelés Múzeumában - közölte a lengyel igazságügyi miniszter. Krzysztof Kwiatkowski a Rzeczpospolita című lapnak nyilatkozva elmondta, hogy eddig mintegy tíz EU-tagállam - köztük Németország, Spanyolország, Írország - igazságügyi minisztere jelezte részvételét, és nem kizárt, hogy eljön Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke is.

Részt vesznek a konferencián a totalitarizmussal foglalkozó európai intézetek képviselői is. Lengyelországot a Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) képviseli. „A konferenciáról zárónyilatkozatot szeretnénk kiadni, amelyben elkötelezzük magunkat arra, hogy megakadályozunk mindenféle próbálkozást a totalitarista rendszerek feltámasztására" - mondta Kwiatkowski.

Augusztus 23. az a nap, amelyen 1939-ben aláírták a hírhedt Molotov-Ribbentrop paktumot. Ennek titkos záradéka szerint a náci Németország és a Szovjetunió felosztotta egymás között Lengyelországot, és meghúzta érdekszférájának határait a Baltikumban és Kelet-Európában. A paktum közvetlen következménye lett a Lengyelország ellen 1939. szeptember elsején Hitler által megindított háború (mely a II. világháború kezdete lett), majd a kelet-lengyelországi területek elfoglalása a Vörös Hadsereg által. A Szovjetunió 1940-ben bekebelezte a három balti államot és az akkor Romániához tartozó Moldovát is.

Az emléknapot Lengyelország, Észtország, Lettország, Litvánia és Magyarország javasolta. Az első félévi magyar EU-elnökség vége felé született a végleges döntés, amely lehetővé tette az emlékünnepség megrendezését - írta a lap.

A nemzetközi értekezlet részleteit az EU igazságügyi minisztereinek július 18-19-i informális találkozóján, a lengyel tengermelléki Sopotban fogják megvitatni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.