EU-import méreggel végezték ki az amerikai halálraítélteket

Vége a nagy erkölcsi dilemmának: az Európai Bizottság úgy döntött, hogy a jövőben európai gyógyszergyárak csak nagyon különleges engedéllyel szállíthatnak kivégzéshez használatos mérget az Egyesült Államokba.

Európai méreginjekcióval (tiopentál-nátriummal) főként Ohio és Washington államban végeznek ki halálraítélteket, de a méreganyag több országban is része az ilyenkor használatos "koktéloknak". Európa persze képmutató: bár rendszerint bírálja az amerikaiakat, amiért nem számolnak le a kivégzés barbár gyakorlatával, az érvelés kicsit sántít, ha ő biztosítja hozzá a mérget.

A tiopentál-nátrium már több hónapja hiánycikk lett az Egyesült Államokban, mert az egyetlen gyártó, a Hospira megtagadta az előállítását. A hiány miatt több kivégzést el kellett már halasztani, miközben keresik a külföldi beszállítókat.

Most az Európai Bizottság is lépett, főként az emberi jogi szervezetek követelésére. De az ellenzők között volt a német kormány gazdasági minisztere, Philipp Rösler is, aki már korábbi posztján, egészségügyi miniszterként is azt követelte, hogy a német gyógyszergyártók tartózkodjanak a szer amerikai exportjától, gazdasági miniszterként pedig az Európai Bizottságnál is lobbizott egy európai általános tilalom érdekében. Kezdetben volt néhány tagállam, amely ellenállt, de a Spiegel szerint a többséget mára már sikerült megnyerni.

Az Európai Unió alapjogi chartája egyébként meglehetősen egyértelműen fogalmaz a halálbüntetés ügyében: „Minden embernek joga van az élethez. Senkit sem szabad halálra ítélni és kivégezni" – hangzik a második cikkely. Az európai emberjogi konvenció 13. protokollja pedig azt is előírja, hogy a tagállamoknak mindent meg kell tenniük a halálbüntetés eltörlése érdekében, amelyről a halálbüntetést még érvényben tartó országokat is meg kell győzni. Ebben az értelemben a méreginjekció hatóanyagának exportstopja abszolút logikus és kívánatos lépés.

Tavaly az Egyesült Államokban 46 embert végeztek ki, közülük 44-et méreginjekcióval (egy halálraítélt villamosszékben, egy pedig kivégzőosztag előtt fejezte be az életét). A világon egyébként mintegy 25 országban hajtanak végre rendszeresen halálos ítéleteket, a legtöbbet Kínában. Konkrét számok nincsenek, de az Amnesty International becslése szerint 2009-ben ötezer embert végeztek ki csak ott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.