EU-csúcs a lehallgatás árnyékában: Morognak, de nem harapnak

Francia-német vezetéssel beszélik át Washingtonnal az NSA-botrány tanulságait.

Németország és Franciaország az év végéig megállapodást dolgoznak ki a nemzetbiztonsági szolgálatok együttműködésének kereteiről az Egyesült Államokkal, ehhez a többi uniós tagállam is csatlakozhat, ha akar – derült ki Angela Merkel német kancellár péntek hajnalban, az EU-csúcs első napjának zárásakor tartott sajtótájékoztatóján Brüsszelben. A kancellár, akinek mobiltelefonját a feltételezések szerint lehallgathatta az amerikai hírszerzés (NSA) azt is közölte, radikális változás kell a jövőben. 

Merkel elmondta: a tagállami vezetők között nem merült fel, hogy az USA és az EU közti szabadkereskedelmi tárgyalásokat felfüggesszék, ahogy azt az Európai Parlament és csütörtökön az EP-elnöke, Martin Schulz is javasolta. A kancellár szerint ilyen feszült időkben még fontosabb, hogy ne álljanak fel a tárgyalóasztaltól. Merkel ugyanakkor emlékeztetett: Németország és az Egyesült Államok kapcsolata kibírta az idő próbáját eddig is.

Merkel nem válaszolt arra a kérdésre, vár-e bocsánatkérést az Egyesült Államoktól. Kis gondolkozás után kifejtette: a bizalmat újra kell építeni, és megfelelő alapot kell találni a jövőbeni együttműködésre.

– A szavak nem lesznek elegendők – szögezte le Merkel, hozzátéve, az volt a benyomása, hogy ezt Barack Obama amerikai elnök is megértette. Ugyanakkor részleteket nem volt hajlandó elárulni az Obamával folytatott szerdai beszélgetésről. Csak annyit árult el: két telefont használ, a CDU által finanszírozott párttelefont, és egy kódolt mobilt, amit a kormányzati ügyek intézésére használ. Kérdésre válaszolva azt is közölte, nem változtat kommunikációs szokásain.

A viszonylag kemény szavak ellenére ugyanakkor a tagállami vezetők semmilyen konkrét lépés mellett – a német-francia kezdeményezésen kívül – nem kötelezték el magukat. Az új uniós adatvédelmi jogszabályt 2015-re ígérik, miközben még a tervezett konklúziókban a jövő év szerepelt. Az EP és az Európai Bizottság szerette volna elérni, hogy még az európai választások előtt véglegesítsék a jogszabályt.

A vezetők nem kezdeményezték az amerikaiakkal életben lévő adatcseréről szóló megállapodások felfüggesztését sem.

Merkel és Hollande kapott felhatalmazást, hogy tisztázza Washingtonnal az amerikai lehallgatásokat
Germany's Chancellor Angela Merkel (L) talks with France's President Francois Hollande (R) at a European Union leaders summit in Brussels October 24, 2013. German and French accusations that the United States has run spying operations in their countries, including possibly bugging Chancellor Angela Merkel's mobile phone, are likely to dominate a meeting of EU leaders starting on Thursday. The two-day Brussels summit, called to tackle a range of social and economic issues, will now be overshadowed by debate on how to respond to the alleged espionage by Washington against two of its closest European Union allies. REUTERS/Yves Herman (BELGIUM - Tags: POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.