EU-csúcs: ki mit mondott kinek?

Hideg zuhanyként érte a Nicolas Sarkozy francia államfő csütörtök hajnali sajtótájékoztatóján elhangzott bejelentés a teremben jelen lévő magyar újságírókat: Magyarország Nagy-Britannia mellé állt, s kimarad a fiskális paktumot jelentő kormányközi szerződésből. Az értesülést, úgy tűnt, később a tanács által kiadott közlemény is megerősíti.

A szöveg végén felsorolták azokat az országokat, melyek csatlakozni szeretnének a kormányközi szerződéshez, és jelzik, Csehország és Svédország döntése előtt a parlamenttel szeretne konzultálni. Magyarországot és Nagy-Britanniát név szerint nem említi a dokumentum, de világosnak tűnt az a következtetés, hogy a két ország nemet mondott az új tervre. Meglepetésnek tűnt a döntés, tekintve, hogy Magyarország eredetileg olyan megoldásban volt érdekelt, amely 27-es körben megoldható, most pedig épp kerékkötőknek tűntünk.

Nicolas Sarkozy, Angela Merkel és José Manuel Barroso a csütörtöki éjszakában
France's President Nicolas Sarkozy (L) talks with Germany's Chancellor Angela Merkel (C) and European Commission President Jose Manuel Barroso (R) at a European Union summit in Brussels December 9, 2011. EU leaders agreed stricter budget rules for the euro zone on Friday, but failed to secure changes to the EU treaty among all 27 member states, meaning a deal will instead have to involve just euro zone states and any others that want to join. REUTERS/Yves Herman (BELGIUM - Tags: POLITICS BUSINESS)

Hajnalban Orbán Viktor kormányfő nem tartott tájékoztatót, reggel viszont úgy nyilatkozott, a magyar döntés előtt a parlamentnek kell megvitatnia a kérdést, hiszen a szuverenitásunk komoly része kerülne át közösségi szintre. Magyar diplomaták a délelőtt folyamán azt hangsúlyozták, nincs változás a magyar álláspontban, hiszen a kormányfő hajnalban sem mondott mást, csak félreértették. Akármi is hangzott el az állam- és kormányfők között, az biztos, hogy a csúcson leginkább a káosz uralkodott.

Már csütörtökön érezni lehetett: a német-francia levél és Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnökének jelentése a szerződésmódosítási lehetőségekről olyan konkuráló dokumentumok, amelyek túlságosan eltérnek ahhoz, hogy bármiféle értelmes kiindulópontot jelentsenek együtt. Az is kiderült, David Cameron harcolni jött Brüsszelbe, megmutatni, hogy nem fog a szerződésmódosítást szorgalmazó „Merkozy” páros füttyére táncolni.

A csütörtök esti informális vacsora előrehaladtával egyre romlott a hangulat. A tárgyalóteremből kiszivárgó hírmorzsák „hihetetlen feszült hangulatról”, „szégyentelen brit feltételekről”, kétségbeesett próbálkozásokról szóltak. Keringtek változatok a nyilatkozattervezetről, de egy idő után kiderült, a német makacsság és a brit ellenállás alaposan átalakítja őket. Angela Merkel és Nicolas Sarkozy korábban azt ígérték, addig nem állnak fel a tárgyalóasztaltól, amíg nincs megállapodás. Hajnali öt felé kezdett abszurddá válni a zombiként kóválygó diplomaták, a büféasztalokra borulva alvó újságírók látványa.

Mindeközben tizedik órájába lépett az állam- és kormányfők alkudozása, akik segítők nélkül gyűlnek össze a tárgyalóteremben, többen – Orbán Viktorral együtt – egy hosszú, Marseille-ben töltött nap után voltak. Hogy a végére a kommunikáció nem volt zökkenőmentes, az is mutatja, hogy a péntek hajnali nyilatkozatot tegnap a nap folyamán újra kiadták: eszerint már csak Nagy-Britannia marad ki az új paktumból, viszont a kilenc nem eurózóna tagország mind gondolkodási időt kér, s konzultál a parlamenttel. Egy dán diplomata arra panaszkodott, az első dokumentumban országát helytelenül a kormányközi szerződést támogatók közé sorolták. Igaz, a dán miniszterelnök-asszony erről még hajnalban tájékoztatta a dán újságírókat.

A kétségbeesettnek tűnő előreszaladásra példa, hogy Orbán Viktortól – a kormányfő elmondása szerint – csütörtök éjjel két dolgot kérdeztek: aláírja-e a 17 országhoz való csatlakozást még éjszaka, és részt vesz-e a 17 eurótag, és az új paktumhoz csatlakozni kívánók első találkozóján. A kormányfő mindkettőre nemet mondott, s egyébként egyik terv sem valósult meg. Orbán Viktor péntek délutáni sajtótájékoztatóján elmondta: Magyarország és Nagy-Britannia sohasem fog egy csónakban ülni, ez jogilag ki van zárva. Emlékeztetett: Nagy-Britannia sosem fog csatlakozni az eurózónához, Magyarországnak pedig szerződésbeli kötelessége.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.