EU-biztos: az amerikai zsidó lobbi akadályozza a közel-keleti békét

Nemzetközi felháborodást váltott ki zsidó körökben Karel De Guchtnak, az Európai Bizottság belga tagjának véleménye, miszerint az amerikai zsidó lobbi akadályozza a közel-keleti béke megteremtését.

Még el sem ült a német botrány, amely Thilo Sarrazin német jegybanki igazgatósági tag muzulmánokat és zsidókat illető rasszista megjegyzései nyomán keletkezett, máris itt az újabb. Karel De Gucht uniós kereskedelmi biztos egy flamand rádiónak nyilatkozva közvetlen izraeli-palesztin béketárgyalások kapcsán azt találta mondani, hogyaz amerikai zsidó lobbi akadályozza a közel-keleti béke megteremtését. Hozzátette, még „egy mérsékelt zsidóval” sem könnyű a kérdésről „racionális” beszélgetést folytatn".

Az Európai Zsidó Kongresszus antiszemitizmussal vádolja a politikust, és bocsánatkérést követel. A Zsidó Szervezetek Fóruma szerint „De Gucht úr egyoldalú véleménye úgy értelmezhető, mint amely megbélyegzi a zsidó közösséget”.

Azonnal elhatárolódott a megjegyzéstől a Bizottság szóvivője is, mondván, az elhangzottak De Gucht magánvéleményét tükrözik. A azzal érvelt, hogy egy európai biztosnak is lehet magánvéleménye. Amúgy – tette hozzá - a Bizottság nézete a közel-keleti ügyekről, a párbeszédről közismert, akárcsak álláspontja a rasszizmus elítéléséről.

Minthogy Sarrazinnak alighanem távoznia kell a Bundesbankból, De Gucht péntek délután uniós biztosként adott ki közleményt, amelyben sajnálatát fejezte ki, hogy szavainak általa nem kívánt következményei lettek. Mint mondta, semmiképpen sem akarta megbántani a zsidó közösségeket. Leszögezte: „az európai értékekkel teljes mértékben ellentétes antiszemitizmusnak nincs helye a mai világban.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.