Etnikai villongások Pakisztánban

Jelentősen, ezer fővel megnövelik a biztonsági erők létszámát Pakisztán legnagyobb városában, Karacsiban - közölte pénteken az iszlámábádi kormány.

Az intézkedésre azért van szükség, mert az elmúlt három napban csaknem 70-en vesztették életüket etnikai villongásokban a csaknem 16 milliós kikötővárosban.

A biztonsági szerveket utasították, figyelmeztetés nélkül lőjenek, ha csak meglátnak egy fegyverest Karacsi utcáin. A rendőrség szerint az áldozatok közül sokan egyszerű járókelők, akik kereszttűzbe kerültek.

Az üzletek és a benzinkutak bezártak, és a tömegközlekedés sem üzemelt pénteken Pakisztán pénzügyi és kereskedelmi központjában, miután a mohadzsir etnikumot képviselő Muttahida Kaumi Mozgalom (MKM) gyásznapot hirdetett a több napos vérontás után.

Az összetűzések zöme a város nyugati felében, a Kaszba telepen történt, de az erőszak lassan kezd átterjedni a megapolisz többi negyedére is. Pénteken is feszült volt a helyzet, szórványos lövöldözés hallatszott a város több részéről.

Az erőszakért az MKM-et és riválisát, a pastu kisebbséget képviselő Avami Nemzeti Pártot (ANP) teszik felelőssé. A pastuk többsége Pakisztán északi és nyugati vidékéről érkezett Karacsiba menekültként.

Állítólag az váltotta ki az újabb erőszakhullámot a pakisztáni nagyvárosban, hogy kedden megölték az ANP egyik befolyásos helyi politikusát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.