Etiópia újságírókat vádol terrorizmussal

Három újságírót és hét bloggert tartanak fogva április óta Etiópiában, azzal vádolva őket, hogy a nemzet destabilizálására törekedtek. Egészen pontosan terrorizmussal, törvényen kívüli csoportokkal való kapcsolattartással és támadások megtervezésével gyanúsítják őket.

„Kiképzéseken vettek részt, ahol megtanulták, hogy készítsenek robbanóanyagot. A többieket is megpróbálták kiképezni" – mondta a bíró pénteken a tárgyaláson. Szerinte ezeket a tevékenységeket más cselekvésekkel álcázták.

Az etióp támadásokon kívül azzal vádolják őket, hogy összejátszottak a Ginbot 7 nevű, amerikai központú csoporttal, akiket az etióp hatóságok korábban terrorista szervezetnek minősítettek - írja az al-Dzsazíra.

A letartóztatott bloggerek a Kilences Zóna internetes oldalnak dolgoztak, akik kijelentették, hogy „azért blogolunk, mert érdekel minket, mi történik!". Az oldal főként társadalmi és politikai kommenteket ír, sokszor kritizálva a kormányt.

A vádoltak közül kilencen mosolyogtak és integettek a barátaiknak és családjaiknak, mikor a tárgyalóterembe mentek. A tizedik vádlottat távollétében vádolták meg. A nyolc gyanúsítottért felelős ügyvéd elutasította a vádakat. „Nem hisszük, hogy bármi anyag hihető" – mondta az AFP-nek.

Jogi szervezetek azzal vádolták Etiópiát, hogy terrorizmusellenes törvényeit arra használja, hogy elhallgattassa az elégedetlenkedőket és börtönbe zárja a kritikusokat. Számos újságírót elítéltek már emiatt – beleértve két svéd újságírót, akiket 2012-ben 11 évnyi börtönre ítéltek. Ők 15 hónap után kegyelmet kaptak.

A bloggerek és újságírók ügyét augusztus 4-én tárgyalják.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.