Etióp katonák hatoltak be Szomáliába

A hadművelet öt héttel azután vette kezdetét, hogy Kenya csapatokat vezényelt a szomáliai iszlamista lázadók ellen, akiket azzal vádolt, hogy emberrablások sorozatát követték el területén.

Etióp katonai járművek tucatjai hatoltak be szombaton Szomália területére, legalább 80 kilométer mélyen - közölték helyi lakosok.

Az etióp művelet öt héttel azután vette kezdetét, hogy Kenya csapatokat vezényelt a szomáliai iszlamista lázadók ellen, akiket azzal vádolt, hogy emberrablások sorozatát követték el területén.

„Páncélozott járművekkel konvojban haladó etióp csapatok érkeztek hozzánk ma, Balanbale körzet felől lépve át a határt" - mondta el a brit hírügynökségnek egy idős férfi Guriel városából. „Mintegy 28 teherautóval és felfegyverzett harcjárművekkel érkeztek" - tette hozzá. Más helyiek a Reutersnak elmondták, hogy az etiópiaiak támaszpontot alakítottak ki Gurielben, s onnan továbbküldték katonáikat a közeli városokba.

Az etióp kormány egyik szóvivője, Shimeles Kemal nem kívánta sem megerősíteni, sem cáfolni a behatolásra vonatkozó jelentéseket. Egy másik etióp tisztségviselő ugyanakkor azt nyilatkozta, hogy valószínűleg az al-Shabaab iszlamista milícia elleni kenyai támadást támogató lépésről van szó.

A kenyai kormány vezető miniszterei a héten beutazták a kelet-afrikai térség országait és a Perzsa-öböl országaiba is ellátogattak, hogy politikai és pénzügyi támogatást szerezzenek az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózattal szövetséges iszlamista lázadók elleni összehangolt fellépéshez. Szerdán pedig a szomáliai, a kenyai és az ugandai elnök a kenyai fővárosban, Nairobiban megállapodott a szomáliai lázadók leverését célzó erőfeszítések fokozásában.

Bár etióp csapatok rendszeresen átlépik a szomáliai határt, és Addisz-Abeba elismerte, hogy humanitárius folyosókat nyitott Szomáliában élelmiszersegélyek célba juttatásához, helyi lakosok azt mondják, hogy a csapatok létszáma és elhelyezése szokatlannak mondható.

Az etióp hadsereg legutóbb akkor hozott létre támaszpontot Gurielben, amikor 2006-ban hallgatólagos amerikai támogatással bevonult Szomáliába, hogy megdöntsön egy másik iszlamista mozgalmat, amely hatalmába kerítette a fővárost, Mogadishut és ellenőrzése alá vonta az ország jelentős területeit.

A szomáliai kormány jelenleg lényegében az egész fővárost ellenőrzi - először Mohammed Sziad Barré diktátor 1991-es elűzése óta - de az ország többi részén nem érvényesül a hatalma. Szomália középső és déli vidékének nagy részét az al-Shabaab milícia ellenőrzi.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.