Harcok Dél-Szudánban, etióp csapatok Szomáliában

Több tucatnyian haltak meg Dél-Szudánban a hadsereg és fegyveres támadók összecsapásaiban, míg Szomália egyik határ menti városára több száz etióp katona csapott le elűzve az iszlamista felkelőket.

Harcok Dél-Szudánban

Dél-SzudánbanLegalább negyvenhárom ember - köztük hét katona - halt meg Dél-Szudánban a hadsereg és fegyveres támadók összecsapásaiban, több tucatnyian pedig megsebesültek - közölte szombaton egy katonai szóvivő.

Kuol Diem Kuol tábornok, a Szudáni Népi Felszabadító Hadsereg (SPLA) szóvivője elmondta: a Lou Nuer törzshöz tartozó fegyveresek pénteken napfelkelte előtt megtámadták a javarészt a Bor Dinka törzsbeliek lakta Wernyol települést, hogy elrabolják a jószágokat és kifosszák a lakosokat. A faluban lévő néhány rendőr ellenállása könnyen megtört. Az SPLA közelben tartózkodó katonái a lövöldözés hallatán azonban a helyszínre siettek; a hadsereg később erősítést vezényelt a faluhoz, a támadást visszaverte, az elrabolt jószágokat visszaszolgáltatta tulajdonosaiknak.

A harcokban 36 polgári személy életét vesztette, mintegy hetvenen pedig megsebesültek - tette hozzá a szóvivő.

Dél-Szudánban az év eleje óta törzsi harcok dúlnak, amelyek az elmúlt hónapokban már több mint kétezer halálos áldozatot követeltek; az összecsapások elől tízezrek menekültek el otthonaikból. Az ENSZ már figyelmeztetett arra, hogy a dél-szudáni harcoknak jelenleg több halottjuk van, az egy évtizede polgárháború sújtotta nyugat-szudáni Dárfúr tartományban dúló ellenségeskedésnek.

Dárfúrban fegyveres támadók szombat hajnalban elrabolták az ENSZ és az Afrikai Unió közös békefenntartó missziójának (UNAMID) két külföldi polgári alkalmazottját: ez volt az első ilyen eset a misszió történetében - közölte a békefenntartók szóvivője. A két alkalmazottat, akiknek állampolgárságát a szóvivő nem hozta nyilvánosságra, a tartomány nyugati részén fekvő Zalingei városából hurcolták el. A misszió képviselői már felvették a kapcsolatot az emberrablókkal, hogy megismerjék követeléseiket.

Etióp csapatok elfoglaltak egy szomáliai várost

Szemtanúk beszámolói szerint több száz etióp katona csapott be Szomáliába szombat reggel, és elűzte az iszlamista felkelőket az egyik határ menti városból.

A célpont a stratégiailag fontos Belet Weyne város volt. Ez a januári békemegállapodás óta az első eset, hogy az etióp katonaság beavatkozik a szomáliai polgárháborúba, és szomáli területet kerít hatalmába. A helyi lakosok szerint az iszlamisták harc nélkül feladták a várost.

A térségben lévő szomáliai kormányerők egyik parancsnoka tagadta, hogy etióp katonák hajtották volna végre a támadást. Ő azt állította, hogy csak szomáliai kormányerők vannak a településen. Az iszlamisták az etióp beavatkozást propaganda eszközként használják harcosok toborzásakor.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.