Etióp tinédzserrel lépett frigyre az oregoni kormányzóné

Cylvia Hayes, az oregoni kormányzó menyasszonya nemrég mesébe illő életével került be a helyi lapokba. Szegény sorból küzdötte fel magát, hosszú évek kemény munkájával sikeres üzletasszony lett belőle, majd a kormányzó személyében rátalált a szerelem is. Azt az apró részletet azonban elfelejtette közölni, hogy menet közben hozzáment egy etióp tinédzserhez. Még a kormányzóval is.
Cylvia Hayes és John Kitzbaher kormányzó.
Cylvia Hayes és John Kitzhaber kormányzó.
usatoday.com

Az Oregon First Ladyjének nevezett Hayes könnyeivel küszködve magyarázta el a minap egy portlandi sajtótájékoztatón, hogy miért is ment hozzá évekkel ezelőtt egy 18 éves etióp fiúhoz. „Érdekházasság volt. Neki segítségre volt szüksége, nekem pedig pénzre" – idézi a 47 éves nő szavait a The Washington Post.

Mint azt elcsukló hangon magyarázta, akkoriban még nem töltötte be a harmincat, de már két váláson is túl volt, ráadásul rossz társaságba keveredett, és anyagi problémákkal is küzdött. Főiskolára járt, ám a tandíjat már alig tudta kifizetni, így amikor egy ismerőse bemutatta az akkor 18 éves Abraham B. Abrahamnak - egy, az országban illegálisan tartózkodó etióp fiatalnak -, kapva kapott az alkalmon. A fiúnak papírok kellettek, hogy tanulhasson, majd letelepedjen az országban, Hayesnek pedig készpénz. Állítása szerint 5000 dollárt kapott a frigyért, amiből vett egy laptopot, majd kifizette a tandíjat.

Nem tudni, hogy akkor miként érzett a friggyel kapcsolatban, de a kormányzóné a sajtótájékoztatón azt állította, annyira kellemetlenül érintette a dolog és olyannyira szégyellte magát, hogy vőlegényének, John Kitzhaber kormányzónak sem mondta el soha. A botrányt kirobbantó újságcikk megjelenéséig úgy tűnt, erre nincs is szükség, hiszen az 1997-es házasságot követően Oregonba költözött, tanácsadócéget alapított, majd belekóstolt a politikába is, ám végül nem lett belőle képviselő. Helyette azonban megismerte a kormányzót, és Oregon történelmében ő lett az első nő, aki „vadházasságban" élt a kormányzóval.

A helyiek elfogadták a First Ladyt, és az augusztusi leánykérés után úgy tűnt, minden sínen van, ám a héten a Willamette Week egy cikket közölt Hayes vállalatáról, amelyben mintegy mellékesen megemlítették, hogy a cégalapító három váláson van túl. Az emberek és maga Kitzhaber is azonban csak kettőről tudott. A sajtótájékoztatón Hayes elmondta, hogy nem tud sírás nélkül a kormányzó szemébe nézni, és a leginkább azt sajnálja, hogy így szerzett tudomást a múltbéli epizódról.

Az esetnek azonban a politikai-érzelmi válságon túl komoly jogi következményei is lehetnek, ugyanis hiába telt el közel húsz év, és hiába vált el azóta Hayes, az érdekházasság illegálisnak minősül az Egyesült Államokban, így a First Lady akár bíróság elé is kerülhet, az azóta boldogan élő Abrahamot pedig kitoloncolhatják az országból. 

„Akkor is helytelen volt, amit tettem, és most is az. De itt állok, és készen vagyok elfogadni a következményeket. Ezek között bizonyosan lesz olyan is, amely örökre megváltoztatja az életem" – mondta Hayes.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.