ETA-tagokat bocsátanak szabadon

A spanyol főügyészség azonnali hatállyal szabadlábra helyezett kilenc ETA-tagot, akiket korábban terrorizmusért ítéltek hosszú börtönbüntetésre. Az ügyészség lépése válasz a strasbourgi emberjogi bíróság döntésére. A testület október végén jelezte, jogellenes a spanyol igazságszolgáltatás eljárása, amellyel meghosszabbította az ETA tagok börtönbüntetését.

Az 1995 előtt elítélt ETA-tagok maximális büntetése 30 év lehet, amelyből jó magaviselet miatt le lehet engedni. Ám 2006 óta a maximum időtartamot 40 évre emelték, és ebbe bevonták a korábban elítélteket is. A strasbourgi ítéltet utáni napon máris szabadon engedték Ines del Riost, akit a 1980-as években elkövetett bombamerényletek miatt ítéltek el. Az ETA terror áldozatai felháborodottan tiltakoztak a lépés ellen. A szabadon bocsátásra várók között  van Domingo Troitino is, akit egy 1987-ben egy barcelonai szupermarket elleni támadás miatt ítéltek el. Az akcióban huszonegyen vesztették életüket.

A Spanyolországban és néhány más nyugat-európai államban, például Franciaországban és nagy-Britanniában terrorszervezetnek tekintett ETA negyven éven át tartó erőszakkampánya több mint 800 áldozatot követelt. A csoport 2011-ben hirdetett tűzszünetet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.