Esztyemirovát elnök is fenyegette már

Nevetett, ha valaki megkérdezte tőle, hogy nem akar-e testőrt fogadni. Azt azonban elismerte: néha bizony fél. A csecsen elnöknek és katonáinak kegyetlenségeit kutató és dokumentáló, szerdán meggyilkolt Natalja Esztyemirovát munkatársai szerint 2008 márciusában Ramzan Kadirov elnök személyesen fenyegette meg.

Az aktivista akkor több hónapra el is hagyta Csecsenföldet, később azonban mégis visszatért. Ez év elején pedig kihallgatásra vitték be a csecsen belügyminisztériumba, amit munkahelye, a Memorial emberi jogi szervezet az Európa Tanácsnak is jelentett – írta a The New York Times.

Az 50 éves, csecsen és orosz szülők gyermekeként született Esztyemirova a nemzetközileg  ismert aktivista volt. Lakása volt a Groznijba látogató külföldi tudósítók első állomása. Többször segített és tolmácsolt a 2006-ban meggyilkolt újságírónak, Anna Politkovszkajának is, akihez egyes források szerint szoros barátság fűzte. Esztyemirova volt az első, aki átvehette az újságírónő emlékére létrehozott Politkovszkaja-díjat. Két évvel korábban, 2005-ben pedig a Memorial akkori vezetőjével együtt az Európai Parlamentben vehette át a Robert Schuman Medált.

Dmitrij Medvegyev orosz elnök már szerdán kifejezte felháborodását a gyilkosság miatt. Az orosz főügyészség mellett működő nyomozó hivatal pedig kijelentette, hogy elsősorban Esztyemirova jogvédő tevékenységét tekinti a gyilkosság indítékának. Az Európai Unió soros elnökségét adó Svédország külügyminisztere, Carl Bildt is elítélte a gyilkosságot – írta a Reuters.

A csecsen elnök is megszólalt az ügyben, és közölte: mindenképpen kézre keríti Esztyemirova gyilkosait. A Memorial elnöke, Oleg Orlov azonban a szervezet honlapján közzétett nyilatkozatában azzal vádolja a Moszkva támogatását élvező Kadirovot, hogy ő ölette meg a 15 éves lányát egyedül nevelő egykori tanárnőt.

Esztyemirova nem az első Kadirov-ellenes aktivista, akit az elmúlt években meggyilkoltak. Anna Politkovszkaját 2006-ban lőtték le lakásán. Esztyerimova egy másik munkatársát, Sztaniszlav Markelov emberi jogi ügyvédet idén januárban gyilkolták meg. Umar Iszrailovot, Kadirov egykori testőrét januárban ölték meg, Bécsben. Ő korábban azt nyilatkozta, hogy a csecsen elnök személyesen kínozta meg. Kadirov ellenfele volt Szulim Jamadajev alezredes is, akit márciusban az Egyesült Arab Emírségekben gyilkoltak meg. Fivérét, Ruszlan Jamadajev orosz parlamenti képviselőt tavaly szeptemberben érte halálos lövés Moszkvában. A nevével összefüggésbe hozott gyilkosságokat Kadirov rendszerint provokációnak bélyegzi, és azt állítja, hogy a szeparatisták így akarják megzavarni a Csecsenföldön általa létrehozott stabilitást.

Mint washingtoni tudósítónk jelentette, a Fehér Ház és az amerikai külügyminisztérium is elítélte Esztyemirova elrablását és megölését. – Felszólítjuk az orosz kormányt, hogy állítsa az igazságszolgáltatás elé e gyalázatos bűncselekmény felelőseit, és mutassa meg, hogy nem tűri el a törvénynélküliséget és a büntetlenséget – mondta Mark Hammer, James Jones nemzetbiztonsági tanácsadó szóvivője. Közleményében Ian Kelly külügyi szóvivő úgy fogalmazott: az Egyesült Államokat „mélyen elszomorította” Esztyemirova halálhíre, és így méltatta az emberjogi harcost: „megalkuvás nélkül küzdött az igazság kiderüléséért, függetlenül attól, hogy az hová vezethet.”

Emlékezés Moszkvában a meggyilkolt aktivistára
Estemirova
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.