Északi Liga: sikersztori puliszkával

Miért szavaz a Pó-folyónál harsogó Umberto Bossira az a FIAT-munkás, aki évtizedekig az olasz kommunistákra, majd a baloldalra voksolt? Az Északi Liga feltartóztathatatlan: a plébániákat is meghódította.

Országosan nyolcszázalékos eredményével harmadik lett a júniusi európai parlamenti választásokon az Északi Liga. Az Umberto Bossi vezette zöldingesek a párt bölcsőjének tartott Veneto tartományban ismét lekaszálták a voksok egyharmadát, és az eddig baloldali Emilia Romagnában is 16 százalék fölé ugrottak.

Umberto Bossi
Umberto Bossi, populist Northern League leader and Reforms Minister gives a speech during the annual meeting of Lega Nord (North League) in Pontida, about 90 km northeast of Milan on June 1, 2008. Northern League member and Italy's Interior Minister Roberto Maroni promised a zero tolerance for illegal immigratio during his speech. AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACE

Az egykor „vörös” Piacenza püspöke, Gianni Ambrosio még a ligás közbiztonsági csomagot is üdvözölte, pedig a Vatikán az eredendő bűnnél is súlyosabbnak nevezte az illegális bevándorlás bűncselekménnyé való kikiáltását.

A baloldal tehetetlenül nézi Romano Prodi és utódainak Bossihoz való pártolását. Nem érti, miként tud Berlusconi szövetségesére, a Dél-Olaszországot gyűlölő Ligára szavazni az a szicíliai származású északolasz gyári munkás, aki évtizedeken át sarló-kalapácsos zászlóval vonult fel a jobboldal ellen.

A felmérések ugyanis azt mutatják, hogy a Liga sorait a baloldalról érkezők duzzasztják, mindenekelőtt a munkások. A miértre a szakszervezetek tudják a választ: az Északi Liga a volt olasz kommunista párt (PCI) propagandaeszközeit sajátította el.

Miközben a PCI-ből Demokratává vált baloldal mindent megtett, hogy megszabaduljon múltjától, a Liga ráérzett a PCI egykori toborzási módszereinek erejére. Bossi pártja átlépte a gyárkapukat: szekciót nyitott a FIAT torinói üzemében.

A pénzügyi válság miatt elbocsátott dolgozókkal együtt tüntet. Segélyt ad a rászorulóknak, tagságtól függetlenül. A ligás polgármesterek idősek otthonát látogatnak, akciós benzint hirdetnek és városaikból kitiltják a munkanélküli bevándorlókat, és még az olaszokkal kötendő házasságukat sem engedélyezik.

– A PCI korában vörösnek vagy feketének születtél Olaszországban, ma már ez nincs így: egyszerre lehetsz baloldali szakszervezeti tag, járhatsz a templomkertbe tekézni, és szavazhatsz a Ligára – magyarázta Savino Pezzotta volt szakszervezeti vezető, aki szerint elég megnézni egy Liga-fesztivált: a PCI-majálisok kiköpött mása. Puliszka, sült kolbász, vörös bor és politika. – Ilyesmit a PCI óta nem szervezett senki! – mondta.

Az idén húszéves Liga az egyház jelentőségét is felfogta: Bossi már nem a lombárd isteneknek áldoz a Pó forrásánál. A párt katolikus tagozata sátrat vert a plébániákon könnyű szövetséget találva a muzulmánok elleni hadjáratában.

Kimagyarázta magát a Liga ifjú titánja, az európai parlamenti képviselő Matteo Salvini is, aki miután azt javasolta, hogy a milánóiak külön nekik fenntartott metrókocsikon utazhassanak, egy internetre felkerült videón rasszista dalt énekelt a „büdös és kolerás” nápolyiakról. Salvini a helyszínen kért bocsánatot: Nápoly utcáin tett ígéretet, hogy soha többé nem tesz ilyet, de nem mindenki fogott vele kezet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.