Észak-koreai gulág és atomközpont a Google Maps-en

Nemcsak utcanevek, hanem gulágok és atomkomplexum is felkerült a Google Maps észak-koreai térképére. Valószínűleg az ott élők erről semmit sem tudnak.

Eddig igen hiányos, tulajdonképpen üres volt Észak-Korea térképe a Google Maps-en, és most is csak elnagyolt információkkal bővült a keresőprogram térképes szolgáltatása. Phenjanról viszonylag részletes képet kapunk, és fotókat is csatoltak a térképhez, vidéken azonban nagyon hiányosak az adatok, írja a CNN.

A térképet nemcsak városokkal és utcanevekkel egészítették ki, de felkerültek rá internálótáborok – a Yodok and Hwasong néven nevezett gulágok –, valamint a Yongbyon nukleáris komplexum is. A Punggye-ri nukleáris kísérleti létesítményt, ahol egyes hírek szerint hamarosan atomkísérletet hajtanak majd végre, nem jelölték.

A frissítést közlő blogbejegyzés szerint Észak-Korea a világ egyik legnagyobb olyan területe, amelyről a legkevesebb térképészeti adat áll rendelkezésre. Az újabb információk azonban nem a Kim Dzsong Un vezette rezsimtől származnak. A Google szerint „polgári térképészek egy csoportja” a Google Map Makert használva évek során jelölgette be a helyszíneket. A szoftver hasonlóan működik, mint a Wikipedia: a felhasználók hozzáadhatnak, szerkeszthetnek és felülvizsgálhatnak adatokat, főleg műholdfelvételeket és egyéni tudásukat alapul véve. Észak-Koreánál inkább a műholdfelvételek játszottak szerepet, és sok dél-koreai is segítette a munkát.

A cég továbbra is arra biztatja a felhasználókat, hogy gazdagítsák Észak-Korea térképét, „ugyanis ez segítséget nyújt az embereknek, hogy több információt szerezzenek a világ azon részéről, amely ismeretlen a számukra.” Hozzátették: ez elsősorban a dél-koreaiaknak fontos, akiknek rokonaik élnek az országban.

Észak-Koreában nagyon szigorúan szabályozzák az internethez való hozzáférést, így nem valószínű, hogy az ott élők tudnak bármit is a Google új térképéről. Nemrég Eric Schmidt, a Google ügyvezető elnöke Bill Richardson, Új-Mexikó egykori kormányzójának társaságában ellátogatott a sztálinista országba. Schmidt, aki korábban sokat írt arról, hogyan segítheti a világháló az elnyomó rendszerekben élőket a hatalom elleni harcban, az internet szabadságát hirdette Észak-Koreában. Schmidt lánya is részt vett az úton, és blogjában azt írta, hogy „az észak-koreai internet olyan, mint egy fallal körülvett kert, ami a valódi internetről vett csenevész tartalommal van tele.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.