Észak-Korea újranyitja déli határát

Észak-Korea bejelentette, hogy megállapodás született a Dél-Koreával közös határ megnyitásáról, így a Kumgang (Gyémánt) hegységbeli üdülőövezetben a turistautak újbóli engedélyezéséről, a családlátogatások közeljövőbeli felújításáról és a keszongi ipari park működéséről is.

A kapcsolatok több hónapi fagyasztását feloldó megegyezés Kim Dzsong Il észak-koreai vezető négyórás megbeszélésén született meg a Hyundai dél-koreai vállalatcsoport vezetőjével, Hjon Dzsong Unnal. Phenjan ezzel újabb jelét adta „önbezárkózása” feladásának, hiszen alig egy hete Kim Dzsong Il meglepetésszerűen fogadta Bill Clinton volt amerikai elnököt, aki kieszközölte két, határsértés miatt kényszermunkára ítélt amerikai–koreai újságíró szabadon engedését.

A határnyitási ígéret bejelentése után azonban a KCNA hivatalos hírügynökség újra vészharangokat is kongatott, közölve, hogy riadókészültségbe helyezték az észak-koreai hadsereget és a lakosságot a hétfőn kezdett amerikai–dél-koreai hadgyakorlat miatt. Phenjani illetékes katonai szóvivő nukleáris háborús gyakorlatot emlegetett, amely ha a KNDK szuverenitását fenyegetné,  akkor „megsemmisítő erejű válaszra” méltatják.  Szöul szerint az augusztus 27-ig tervezett hadgyakorlaton az amerikai katonákkal az együttműködést próbálják el egy északi támadás esetére.

Az 1950–53-as háborút csak tűzszüneti megállapodás zárta le, így a formailag továbbra is hadiállapotban lévő két Korea között a kilencvenes évek második felétől indult kapcsolatépítés. Ám az utóbbi másfél évben törés állt be, miután az új szöuli vezetés a segélyezési politikát – összhangban Washington elvárásaival – ahhoz kötötte, hogy Phenjan feladja nukleáris ambícióit.

A határ újranyitásának mostani ígéretét a megfigyelők szerint az észak-koreai gazdaság egyre romló helyzete magyarázhatja – írta a Reuters. A kelet-ázsiai monszunok megtizedelték a mezőgazdasági termést, ráadásul megcsappantak a déli segélyek, így ismét éhínség fenyeget.  Az északi atomrobbantásiés rakétakísérletekre megszigorított ENSZ-szankciók (így a phenjani fegyverexport tilalma9 pedig fontos devizabetételtől fosztották meg Kim Dzsong Il rendszerét.

A Hyundai által szervezett turistacsoportok Dél-Koreából érdemi bevételt biztosítottak Északnak is. A keszongi ipari parkban működő több mint száz dél-koreai cég pedig 40 ezer északinak biztosít munkát. A turistautak azért álltak le, mert még 2008-ban a kerítéssel zárt övezetből egy katonai zónába átsétáló dél-koreait lelőttek. Állítólag Kim Dzsong Il most a Hyundai elnökével találkozva azt mondta, hogy „ilyen többé nem fordulhat elő”.

A másik fő együttműködési területen egy állítólag lázítást szító dél-koreai letartóztatása tetőzte be, hogy Phenjan májusban felmondta a közösen működtetett, a határ északi oldalán lévő keszongi ipari parkkal kapcsolatos megállapodásokat, így a határon való átjárást is a déli munkáltatók részéről. Becslések szerint tavaly a két üzlet együttesen 30 millió dollár bevételhez juttatta az északi vezetést.

Phenjan most azt is megígérte, hogy az októberi hagyományos ünnepek alkalmával felújulhatnak az  1950–1953-as háború óta kettészakított családok közti találkozók.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.