Észak-Korea szerint meneküljön, aki külföldi

Phenjan a Dél-Koreában élőket figyelmeztette arra, hogy bármikor kitörhet az atomháború. Akár már szerdán új rakétakísérlet következhet.

A hónapok óta tartó észak-koreai kardcsörtetés legutóbbi fejezetében atomháború veszélye miatt menekülésre szólította fel a Dél-Koreában élő külföldieket kedden egy phenjani kormányzati szervezet, a Csendes-óceáni Béke Tanácsa. „A helyzet termonukleáris háború felé tart a Koreai-félszigeten. Mivel nem akarjuk, hogy a Dél-Koreában élő külföldiek megsérüljenek, minden ott működő külföldi szervezetet, vállalatot és a turistákat is arra szólítjuk fel, hogy készüljenek az evakuálásra” – hangzik az előzékeny figyelmeztetés, amelyet az észak-koreai televízióban a műsort megszakítva rendkívüli hírként olvastak fel. Ahogy Phenjanban most fogalmaztak, jó, ha a külföldiek elkerülik ezt a „könyörtelen, szent bosszúhadjáratot”.

Észak-Korea korábban elvágta mind a három forródrótot, felmondta a hatvan éve hatályban lévő tűzszünetet és hadiállapotot is hirdetett azután, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa szankciókkal sújtotta egy februári kísérleti atomrobbantás miatt, a múlt héten pedig evakuálásra szólította fel az Észak-Koreában lévő külföldi nagykövetségeket is. A fenyegetéseknek Szöulban már nem nagyon hisznek; helyszíni jelentések szerint a dél-koreai főváros nyugodt, a mindennapi mederben zajlik az élet, és azt, amit Phenjan csinál, a legtöbben csak segélyszerzési akciónak tartják az erőfitogtatáson túl. Ennek az erőfitogtatásnak eddig az egyedüli kézzelfogható jele a keszongi ipari parkban folyó munka ideiglenes felfüggesztése volt, amelyet hétfőn jelentettek be. Keszongban – ahol 17 cég kedden már nem nyitott ki, szerdán pedig az egész komplexum leállhat – 123 dél-koreai cég foglalkoztat mintegy 54 ezer észak-koreait, akik évente összesen kilencvenmillió dollárt keresnek. A pénzt közvetlenül a phenjani vezetés kapja meg.

A segélyszerzés mellett az észak-koreai fenyegetések másik célja tárgyalóasztalhoz ültetni az Egyesült Államokat. Erről már Abe Sindzó japán kormányfő beszélt, aki szerint a kormány minden tőle telhetőt megtesz Japán védelméért, miután kedden a hadsereg légvédelmi rakétákat telepített Tokió belvárosába és a déli Okinava szigetére, valamint rakétaelhárító-rendszerrel felszerelt rombolókat vezényelt a Japán-tengerre. Abe elmondta azt is, hogy kedden japán és amerikai védelmi tisztviselők egyeztetnek Washingtonban az észak-koreai provokációkkal kapcsolatban, megosztják egymással hírszerzési ismereteiket a helyzetről. Nem valószínű, hogy egy Észak-Koreából induló támadás veszélyeztetné Japánt, de a hadsereg minden esetleges válsághelyzetre felkészül – állítják a szigetország védelmi tisztségviselői. Phenjan egy alkalommal, 1998-ban már átlőtt egy rakétát Japán felett, bár elemzők szerint azt nem provokációnak szánta, csupán félresikerült fegyverkísérletről volt szó.

Ezzel párhuzamosan nyilvánosságra hozott dél-koreai értesülések szerint Phenjan akár már szerdán új rakétakísérletet hajthat végre, miután a múlt héten két, közepes hatótávolságú Muszudan rakétát szállított keleti partvidékére, és azokat állítólag mobil kilövőállásokra helyezték fel.

Újságírók faggatnak egy dél-koreai szállítót, aki Keszongból visz árut a szomszéd országba. Kézzelfogható jelek
Journalists question the driver of a South Korean vehicle carrying products made in Kaesong Industrial Complex, located north of the North Korean border, as it arrives to the South's CIQ (Customs, Immigration and Quarantine), just south of the demilitarised zone separating the two Koreas, in Paju, north of Seoul, April 9, 2013. North Korea warned foreigners in South Korea on Tuesday to quit the country because they were at risk in the event of conflict, the latest threat of war from Pyongyang. REUTERS/Lim Byong-sik/Yonhap (SOUTH KOREA - Tags: MILITARY POLITICS) ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. THIS PICTURE IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. NO SALES. NO ARCHIVES. SOUTH KOREA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN SOUTH KOREA
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.