Észak-Korea ott akar lenni Obama beiktatásán

Észak-Korea el akarja küldeni nukleáris ügyekben tárgyaló küldöttségének vezetőjét Barack Obama beiktatási ünnepségére. Washington állítólag visszakézből már el is utasította a közeledési kísérletet.

Észak-Korea el akarja küldeni nukleáris ügyekben tárgyaló küldöttségének vezetőjét Barack Obama megválasztott amerikai elnök beiktatási ünnepségére – jelentette hétfőn a dél-koreai sajtó.  A távol-keleti kommunista állam ENSZ-képviselete jelezte, hogy Phenjan elküldené Kim Kje Gvan külügyminiszter-helyettest a január 20-án tartandó  beiktatási ünnepségre. A dél-koreai Yonhap hírügynökség úgy értesült meg nem nevezett szöuli kormányzati tisztségviselőktől, hogy Washington már el is vetette az ötletet. Az Egyesült Államok szöuli nagykövetségének szóvivője azonban azt mondta nyugati tudósítóknak, ő nem tud az állítólagos phenjani kezdeményezésről.

Ha Phenjan valóban jelen akar lenni a beiktatási ünnepségen, ez megfigyelők szerint annak jele, hogy jó kapcsolatokat akarnak kialakítani a következő washingtoni adminisztrációval. Ritka gesztusként Észak-Korea újévi nyilatkozataiban tartózkodott az Egyesült Államok bírálatától, noha ezt korábban soha nem mulasztott el az atomprogramjáért vívott ádáz tusában.

A vita megoldását célzó hatoldalú tárgyalások elakadtak, mert Észak-Korea nem fogad el egy jegyzőkönyvet, amely lehetővé tenné annak a listának a nemzetközi ellenőrzését, amelyet  a kommunista állam a múlt nyáron tett közzé nukleáris tevékenységéről. Phenjan ebben vállalta, hogy felszámolja atomprogramját, a megállapodás többi öt részvevője – az Egyesült Államok, Dél-Korea, Japán, Kína és Oroszország – pedig azt ígérte cserébe, hogy energiahordozókat szállít és gazdasági segítséget nyújt a súlyos ellátási nehézségekkel küszködő országnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.