Észak-Korea felkészült az atomrobbantásra

Az Egyesült Államok szankciók mellett esetleges katonai lépéseket is fontolgat, amennyiben Phenjan végrehajtja a kísérletet – írta a Csoszon Ilbo című dél-koreai lap.

Észak-Korea a jelek szerint befejezte korábban bejelentett kísérleti atomrobbantásának előkészületeit, miután mérőeszközöket szereltek fel a föld alatti robbantási helyszín bejáratánál - jelentette magas rangú dél-koreai kormányzati forrásokra hivatkozva a Csoszon Ilbo szöuli lap pénteken. A lap arról is beszámolt, hogy Dél-Korea és az Egyesült Államok szankciók mellett esetleges katonai lépéseket is fontolgat, amennyiben Phenjan végrehajtja a kísérletet. Ri Mjong Bak dél-koreai elnök a tervezett robbantás miatt csütörtökön válságértekezletet tartott diplomáciai és biztonsági tisztviselőkkel Szöulban, amelyet követően azt ígérte, hogy súlyos következményei lesznek annak, ha Észak-Korea beváltja fenyegetését.

Ezzel párhuzamosan a hivatalos észak-koreai hírügynökség, a KCNA pénteken közölte, hogy Phenjan a „könyörtelen megtorlás tüzét zúdítja" az Egyesült Államokra, katonái pedig fel vannak készülve arra, hogy átfogó akciót indítsanak az ellenséggel szemben. Észak-Korea a múlt héten jelentette be, hogy „a nép kérésére" atomrobbantást fog végrehajtani, válaszul arra, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa újra szankciókkal sújtotta a bezárkózó kommunista országot, amiért az tavaly decemberben műholdfellövésnek nevezett rakétakilövést hajtott végre, megszegve ezzel a világszervezet korábbi határozatait. A szankciók végrehajtásának esetére pedig „fizikai megtorlással” fenyegette meg Dél-Koreát Phenjan.

Észak-Korea eddig két alkalommal, 2006-ban és 2009-ben hajtott végre kísérleti atomrobbantást. 

Elemzők által a decemberi sikeres rakétakilövést követően elvégzett számítások szerint az észak-koreai hordozóeszközök akár az Egyesült Államok nyugati partvidékét is el tudják érni, azt egyelőre azonban valószínűtlennek tartják, hogy Phenjan képes lenne nukleáris robbanótölteteket gyártani a rakétákhoz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.