Észak-Korea dacol az ENSZ BT-vel

A phenjani rezsim kitart a nukleáris kísérletek mellett, és nem hajlandó a tárgyalásokra sem.

Érezhető dühvel reagált Észak-Korea a rezsim atomprogramját elítélő ENSZ-határozatra szerdán. Az ENSZ BT jelentős lépéseket ígért arra az esetre, ha Phenjan nem hagy fel a nukleáris kísérletekkel, amire a rezsim részéről dac volt a válasz: ígérete szerint a Észak-Korea kitart az atomprogram mellett, és fejleszteni is fogja a rendelkezésére álló nukleáris elrettentő erőt. A tavaly áprilisban kudarcot vallott rakétakísérlet után decemberben Észak-Korea sikerrel lőtt fel egy háromlépcsős rakétát, amely a hivatalos bejelentések szerint időjárás-előrejelző műholdat vitt fel a világűrbe. A nyugati hatalmak szerint a kísérlet csak ürügy arra, hogy Phenjan atomrobbanófejjel is felszerelhető interkontinentális ballisztikus rakétát teszteljen, amelynek legutóbbi modellje az Egyesült Államok nyugati partvidékét is eléri.

Bár az Egyesült Államok részéről Susan Rice ENSZ-nagykövet kilátásba helyezte, hogy Észak-Korea nagy árat fog fizetni a további konfrontációért, Phenjan ezt is lerázta azzal, hogy nemcsak hogy folytatja az atomprogramját, de leszerelési tárgyalásokra sem hajlandó ezután.

Az ENSZ BT határozatára az állandó tag Kína, az észak-koreai rezsim egyedüli szövetségese is áldását adta, és ez az, ami Phenjan számára fájó lehet. A helyi idő szerint kedden elfogadott dokumentum új érdemi szankciókat ugyanis nem tartalmaz az eddig elfogadottakhoz képest: az ENSZ BT sajnálatát fejezi ki amiatt, hogy Észak-Korea megsértette a korábbi határozatokat, amelyek eltiltották a további nukleáris és ballisztikus rakétakísérletektől, és további hat észak-koreai magán- és jogi személyt vesz fel az ENSZ feketelistájára. Ezek között van a kommunista ország űrhivatala és űrtechnológiai bizottsága, az utóbbi intézmény igazgatója, Pek Csang-ho, valamint további három személy. Az érintettek kintlévőségeit befagyasztják, és rájuk is kiterjesztik a beutazási tilalmat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.